Pesta porcină lovește din nou Gorjul
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că în prezent sunt 397 de focare de pestă porcină africană active în țară.
Gorjul se situează în fruntea clasamentului cu un număr de 76 de focare, urmat de Arad cu 44 de focare și Sibiu 30. La polul opus Călărași, Dâmbovița și Tulcea înregistrează doar un singur astfel de focar.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.499 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În Gorj au fost găsiți 51 de mistreți morți și 50 vânăți.
Pentru a stopa răspândirea virusului PPA în Gorj, reprezentanții DSVSA desfășoară în această perioadă mai multe inspecții la exploatații, dar și verificări în trafic, pentru control pe transportul animalelor.
Pesta porcină africană necesită, în special în ultima perioadă, atenția tuturor posesorilor de porcine din România. Este o boală extrem de contagioasă, pentru care nu există vaccin, și mortală pentru mistreți și porci domestici. Animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, au urechile și coada lăsate în jos, însă cele mai vizibile semne ale infecției sunt petele roșii în zona urechilor și pe abdomen.
Porcii afectați au o stare generală alterată, cu febră puternică, iar decesul intervine într-un termen foarte scurt, de la două zile până la maxim o săptămână.
Autoritățile recomandă ca la cea mai mică suspiciune, proprietarii animalelor să anunțe de urgență medicul veterinar. De asemena, dacă oamenii observă cadavre de mistreți prin pădure, este necesară anunțarea autorităților. În conformitate cu prevederile europene, cazuri de Pestă Porcină Africană la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.