Pandemia afectează economia
Oamenii de afaceri din România, investitori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din majoritatea domeniilor economice, privesc cu precauție la perspectivele economiei, în contextul accentuării problemelor financiare cauzate de pandemia COVID-19.
Criza epidemiologică a afectat într-un mod semnificativ mediul de afaceri românesc, unul și așa fragil, cu peste 90% din companii slab capitalizate, multe dintre ele aflate în zona de supraviețuire, fără disponibilități financiare pe termen mediu și lung.
Efectele pandemiei și-au pus amprenta și asupra economiei județului Gorj.
Conform statisticilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului numărul înmatriculărilor a scăzut cu aproximativ 40% față de anul trecut. Dacă în anul 2019 numărul înmatriculărilor era de aproximativ 1.534, anul acesta a ajuns la doar 375.
De asemnea numărul dizolvărilor și al radierilor a scăzut considerabil față de anul 2019.
Conform unei statistici realizate la nivel național de o cunoscută companie de consultanță, 59% dintre respondenți au reclamat scăderea business-ului cu peste 50 de procente. De asemenea la rubrica cele mai mari probleme întâlnite în contextul actual al pandemiei, primul loc a fost ocupat de scăderea vânzărilor 61%, iar pe loc secund a fost neîncasarea facturilor.
Întrebați ce ar face dacă afacerea pe care o conduc sau o reprezintă ar intra în dificultate, peste 70% dintre manageri au indicat că ar apela la insolvență sau concordat preventiv.
Dincolo de acestea, specialiștii estimează că multe firme vor închide porțile în următoarele șase luni.