Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Actualitate

Pădurile Gorjului, puse în dezbatere

Este revotă în județul Gorj după ce o zonă de 50.000 de hectare de pădure este propusă pentru protecție strictă. Asta înseamnă că oamenii din comunele în care există arii naturale protejate nu vor mai putea sa meargă în pădure pentru a culege ciuperci sau fructe de pădure, dar nici cu animalele. Planul face parte din strategia pentru biodiversitate inclusă în PNRR şi este în consultare publică. Chiar astăzi la Runcu a avut loc o întâlnire cu toți factorii responsabili pentru a ajunge la un numitor comun.

La dezbatere au participat autorităţi locale și județene, parlamentari, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, dar şi oameni din comunităţile afectate. Discuțiile au fost unele aprinse mai ales că în cadrul Planului Național de Redresare și Rezilienţă, România și a asumat, printre altele, conservarea biodiversităţii și protejarea ecosistemelor vulnerabile. Așadar, la nivel natural 30% din ariile naturale vor trebui sa aibă regim de protectie strictă. Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a cerut explicații și a precizat că suprafața propusă pentru a intra în zonă de protecție este una inacceptabilă.

Uniunea Europeană a fost cea care a propus ca 10 la sută din fondul forestier să fie protejat, numai că nimeni nu știe dacă după această decizie oamenii mai au voie să meargă cu animele la pășunat sau să meargă pur și simplu prin pădure. Chiar și reprezentații Ministerului Mediului recunosc că nu este specificat clar acest aspect.

Practic,  Uniunea Europeană vrea ca arborii să nu mai fie tăiați și să se regenereze în mod natural.

Nimeni nu este de acord cu acest demers, mai ales că hărțile cu localitățile incluse în zonele de protecție strictă nu ar fi fost întocmite corect.

Discuțiile pe marginea propunerilor de modificare a suprafețelor incluse în zona de protecție strictă conform PNRR, care afectează aproape jumătate din fondul forestier al județului Gorj, vor continua și în perioada următoare pe baza unor programări în fiecare localitate afectată.

Articole similare

Back to top button