OUG privind decarbonizarea a fost modificată
În decursul zilei de astăzi, au apărut modificări în ordonanța privind decarbonizarea, urmând ca forma revizuită a acesteia să fie adoptată de Guvern.
Printre modificările ce apar în noul text al OUG se regăsesc următoarele: nu va fi închisă nicio unitate de producție pe bază de lignit sau huilă până nu se pun în funcțiune unitățile de producție echivalente pe bază de gaz sau din surse de energie regenerabile, iar ceea ce se închide nu se desființează, ci va intra în conservare.
„Marcel Ciolacu și cu implicarea secretarului de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a domnilor directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan și Marius Negru, am reușit ceea ce mulți nu sperau că se va întâmpla și anume modificarea textului Ordonanței privind decarbonizarea.
Datorită acestor eforturi, Complexul Energetic Oltenia va avea viață lungă de acum înainte, atât cât Ordonanța privind decarbonizarea a fost modificată, astfel încât, astăzi, Guvernul va adopta forma revizuită a acesteia. Cele mai importante modificări care apar în noul text al OUG se referă la:
1 ) Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz sau din surse de energie regenerabilă.
2) Ceea se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise, vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.
De asemenea, în atenția echipei PSD care s-a implicat pentru modificarea acestei ordonanțe au fost și angajații societății din Gorj, astfel încât componenta socială să fie cuprinsă în textul ordonanței.
”A fost un moment extrem de dificil pentru soarta cărbunelui din România și, implicit, pentru județul Gorj. Nu a fost ușor să îi conving pe cei care doreau cu orice preț eliminarea producătorilor pe combustibili fosili din piața de energie că România nu poate supraviețui din acest punct de vedere fără cărbune. Cu ajutorul echipei PSD de la centru, cu susținerea directă a domnului Marcel Ciolacu și cu implicarea secretarului de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a domnilor directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan și Marius Negru, am reușit ceea ce mulți nu sperau că se va întâmpla și anume modificarea textului Ordonanței privind decarbonizarea. Datorită acestor eforturi, Complexul Energetic Oltenia va avea viață lungă de acum înainte, atât cât permite rezerva de cărbune existentă. Nici nu vreau să mă gândesc ce dezastru economic și social s-ar fi produs dacă societatea și-ar fi închis porțile în termenele prevăzute în forma inițială a ordonanței. 40.000 de oameni și peste o sută de societăți ar fi fost afectate în mod direct, dar, pe verticală, reculul s-ar fi resimțit mult mai grav”, a declarat deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj.”