O nouă zi, o nouă modificare
Ministerul Educației a stabilit ca evaluările naționale pentru clasele mici, mai exact clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și prestările PISA să rămână în continuare programate cu prezență fizică în toate unitățile școlare, excepție făcând doar cele aflate în localitățile carantinate.
Singura noutate este în ceea ce privește Evaluarea Națională de la clasa a II-a, care se reprogramează pentru perioada 25 -28 mai, față de data 20 – 23 aprilie stabilită inițial.
Elevii de clasa a II-a vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva subiectele pentru fiecare probă. Vor susține astfel probele după cum urmează: scris Limba română, scris Limba Maternă, citit Limba română, citit Limba Maternă, Matematică și scris-citit Limba română pentru minoritățile naționale.
Subiectele vor fi concepute de instituția din subordinea Ministerului Educației care realizează cerințele pentru toate examenele școlare. La aceste evaluări, subiectele sunt pe modelul testelor PISA, potrivit regulilor de testare.
Rolul Evaluărilor Naționale de clasa a II-a, a IV-a și a VI-a este de a-i identifica din timp pe cei care vor avea probleme la Evaluarea Națională pe care o vor susține în clasa a VIII-a.
Calendarul pentru Evaluarea Națională de la clasa a IV-a se menține, astfel elevii vor susține proba la Limba Română pe data de 18 mai, la Matematică pe 19 mai, iar ziua următoare, pe 20 mai, la Limba Maternă.
Clasa a VI-a va susține examenele conform următorului calendar; pe 12 mai la Limbă și comunicare, iar la Matematică și Științe ale naturii pe 13 mai.
În ceea ce privește prelungirea vacanței de primăvară Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis astăzi să o păstreze pentru toată luna aprilie – 2 aprilie – 4 mai, cu excepția elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis de asemenea că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, dar fără a se face ore de recuperare. Anul școlar se va încheia pe 25 iunie, pentru toți elevii mai puțin cei de clasa a opta.