O altă “ELECTRA”. A lui Virgil
Cu ceva timp în urmă se punea în discuție înfințarea unei societăți care să aibă în componență producători de energie de la fosil la hidro. Astfel prin anul 2011, ELECTRA, apărea ca un salvator al energiei din România, dorindu-se crearea, atunci, a unui mix energetic alcătuit din energie pe cărbune și hidro. În 2011, se discuta de înființarea a doi coloși energetici, de stat:
ELECTRA SA, care avea în componență vechile termocentrale din Gorj, Turceni și Rovinari, mai intra Craiova, precum și Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Pe lângă acestea mai apărea și Nuclearelectrica, sucursala Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu și Hidroserv Râmnicu Vâlcea și HIDROENERGETICA SA din care făceau parte Electrocentrale Deva, Electrocentrale București, sucursalele Termoelectrica Paroșeni și Termoserv Paroșeni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrița, Buzău, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Oradea, Sebeș și Slatina, filialele Hidroserv Bistrița, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porțile de Fier, Hidroserv Curtea de Argeș și Hidroserv Sebeș.
În anul 2013, în mandatul lui Constantin Niță, ministru al Energiei pe atunci, social-democrații au elaborat un proiect de lege privind înființarea “Fondului Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice”.
Iată că astăzi, actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, aduce în discuție înființarea unui holding din care să facă parte cei mai mari și cei mai rentabili producători de energie electrică din România, companiile de stat Nuclearelectrica și Hidroelectrica.
„Ne gândim la un jucător pe piață, ne gândim de mult la acest lucru, am discutat și cu conducerea Hidroelectrica, și cu conducerea Nuclearelectrica. Un jucător mare pe piață care să poată să iasă din România, pe piața regională. Așa cum alte companii (din regiune – n.r.), cum e MOL (din Ungaria – n.r.), cum e CEZ (din Cehia – n.r.) au ieșit, de ce nu am ieși și noi? De ce nu am avea curaj să ieșim pe piața regională de energie electrică?”, a spus Virgil Popescu.
La audierea din Parlament, deputatul AUR, Dumitru Focșa a redeschis subiectul.
Răspunsul actualului ministru al Energiei a venit rapid.
Totuși, date referitoare la acest lucru nu apar în actualul PNRR, astfel încât putem spune că acest holding, în actualele condiții, este dor un vis. Rămâne de văzut dacă acest vis va deveni și realitate.