Ne îndreptăm spre criză economică.
Fostul ministru al Finanțelor și al Fondurilor Europene, a explicat în câteva cuvinte ce înseamnă criza economică.
“Deficit mare = inflație mare = dobânzi mari = taxe mari = criza economică.
Rețeta PSD.”, a explicat Dan Vîlceanu pe pagina sa de socializare, arătând cu degetul spre PSD.
Toate datele arată că România se îndreaptă spre o nouă criză, remarcă specialiștii.
Deficitul a depășit estimările, inflația a ajuns la două cifre, dobânzile sunt la un nivel record, iar datoria publică a sărit de 50% din PIB. Prognoza Băncii Mondiale reajustează negativ creșterea economică.
Legea responsabilității fiscal bugetare ne spune că în cazul în care datoria publică depășește 50 % din PIB, Guvernul trebuie să prezinte și să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ei. Printre măsurile care trebuie luate se numără și înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. dacă datoria depășește și pragul de 55% din PIB, atunci Guvernul trebuie să treacă la înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din domeniul public.
„Câtă vreme vom continua să avem politici care să crească deficitul, este imposibil să scadă datoria publică, dimpotrivă, se va mări. Nu am văzut setul de măsuri care să reducă datoria publică”, a declarat fostul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu (PNL), fost ministru al Proiectelor Europene în guvernul Ciucă.
Potrivit acestuia, la plecarea sa de la Finanțe, în noiembrie 2021, dobânzile erau de 5%-5.6%, iar deficitul era de 4.7%. La finalul anului trecut, într-o singură lună, decembrie 2021, deficitul a sărit la 6.7%. Bugetul pe 2022 a fost construit pentru o creștere economică de 4.6% și un deficit de 5.84%. Toate țintele pot să fie ratate, Banca Mondială a reajustat ținta de creștere economică la 1.9%. Inflația este preconizată a fi în jurul a 10%.