Mii de clase vor dispărea
Nu este o noutate că natalitatea în România a scăzut drastic în ultimii ani. Acest lucru se reflectă și în populația școlară. Elevii sunt din ce în ce mai puțin, iar unitățile de învățământ se află sub amenințarea desființării unor clase.
Profesorii sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit. Dacă se reduce numărul claselor, automat mii de profesori ar rămâne fără obiectul muncii. Învățământul liceal ar fi cel mai afectat începând chiar de anul acesta. Peste 20 de clase de aIXa vor dispărea, iar cadrele didactice vor fi nevoite să își restrângă activitatea.
O soluție ar fi reducerea numărului de elevi la clase, de la 28 de copii la 24.
Rămâne însă de văzut dacă ministerul va opera reducerea numărului de elevi.
Peste 6 ani, școala va suporta un nou șoc. În 2020 s-au născut cu peste 30 000 de copii mai puțin decât în 2019. Astfel, când aceștia ar trebui să înceapă școala, se estimeaza ca peste 1000 de clase să dispară. Nemaiavând elevi, profesorii vor fi puși în situația de a se reprofila. Problema dispariției claselor ar putea apărea chiar mai devreme, când cei născuți anul trecut vor merge la grădiniță.
Liderul USLI Gorj spune că școlile nu sunt în pericol de a fi închise, întrucât autoritățile locale vor face tot posibilul pentru a susține învățământul, indiferent de numărul de elevi. O mutare a copiilor la o altă școală aflată la zeci de kilometri nu ar fi o soluție pentru această problemă.
Reducerea numărului de elevi ar fi o soluție nu numai pentru a preveni dispariția claselor. Mai ales în actualul context epidemiologic, ar putea fi respectate mult mai bine măsurile de protecție, iar calitatea învățământului ar avea de câștigat. Cu mai puțini elevi, profesorii ar putea explica mai ușor materia predată.