Medicii veterinari amenință cu suspendarea activității
Medicii veterinari din mediul rural amenință cu suspendarea activității contractate cu Direcția Sanitară Veterinara Gorj , începând cu data de 9 Noiembrie 2020.
În plină pandemie Covid 19 și epidemie de Pesta Porcină Africană, medicii veterinari sunt nemulțumiți de adoptarea unei proceduri privind inspecțiile in gospodariile populației. Procedura introduce activități suplimentare, atribuții și competențe care exced legii, și care presupun vizite in gospodării de mai multe ori pentru examenul clinic atât al animalelor bolnave cât și a celor sanatoase. Se pare că acest examen nu este plătit și nici au fost asigurate echipamente de protecție nici măcar pentru infecția cu noul coronavirus.
Mai mult, veterinarii afirmă că în contextul evoluției Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului Gorj ar trebui să poarte alte echipamente, pe care ar trebui să și le procure din bani proprii.
O altă nemulțumire a veterinarilor este legată de tarifele neactualizate din anul 2013. O parte dintre acțiunile efectuate de către aceștia sunt decontate de stat, pentru ca cetățenii să nu plătească o serie de vaccinuri și analize pentru animalele din curte. Din acești bani medicii sunt nevoiți să plătească salariul asistentului, dările la stat, salariul lor și alte cheltuieli aferente. În condițiile în care toate aceste cheltuieli s-au triplat din 2013 și până în prezent, veterinarii nu mai fac față din punct de vedere economic.
Singura speranță a acestora era Ordonanța de Urgență 117 din 2020 ce le asigura un venit stabil, însă banii nu au ajuns niciodată în contul acestora.
De asemenea, în condițiile în care nu vor fi plătiți pentru munca prestata, medicii vor fi puși în situația restructurarii personalului angajat și închiderea cabinetelor, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă, când în fiecare comună din județul Gorj se efectuează analiza trichineloscopica a cărnii de porc.