Măsuri de austeritate în 2025
Ordonanța ,, trenuleț” vine cu tărieri salariale și scumpiri în lanț începând de anul viitor. Măsurile de austeritate îngheață sporurile și primele bugetarilor, iar Guvernul dorește renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă. Totodată, angajările la stat vor fi blocate, cu excepția posturilor unice vacante. Și copiii vor fi afectați pentru că alocațiile acestora rămân la același nivel. Studenții, de asemenea, nu vor mai beneficia de tarif redus de călătorie, iar valoarea voucherelor de vacanță se ja înjumătăți.
Nouă formă a ordonanței austerității prevede creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Inițial, impozitul fusese crescut la 8%, dar după noi calcule, specialiștii ministerului de Finanțe au considerat că majorarea nu aduce suficienți bani la buget, așa că a fost crescută la 10%. De asemenea, pragul pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, la 250.000 de euro, chiar dacă liberalii considerau reducerea acestui prag drept linie roșie în programul de guvernare, peste care nu puteau trece. Mai mult, din 2026, pragul urmează să fie redus din nou, până la 100.000 de euro.
Guvernul ia măsuri drastice și în domeniile IT, Agricultură și Construcții, de unde dispar toate facilitățile fiscale. Cei din IT plăteau impozit doar pentru veniturile care depășeau 10.000 de lei brut, în timp ce salariile angajaților din Construcții erau scutite de impozit atât timp cât nu depășeau 10.000 de lei brut pe luna. De aceleași scutire de impozit beneficiau și angajații din Agricultură.
De la 1 ianuarie revine taxa pe stâlp aplicată companiilor. Practic, toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale. Impozitul afectează toate sectoarele industriale, de la energie la telecom și agricultură.
Tot de la 1 ianuarie îngheață pensiile și salariile bugetarilor, sporurile și primele bugetarilor, guvernul renunță la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă. Nu mai acordă ajutoare sau indemnizații odată cu ieșirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă, pentru angajații instituțiilor de forță.
Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Măsură este valabilă și în cazul demnitarilor, a angajaților din primarii, consilii județene și cele locale.
Printre cei afectați sunt și magistrații cărora guvernul le taie diurnă specială de 2% pe zi din salariul brut.
Voucherele de vacanță vor fi în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Tot în ordonanța austerității este specificat faptul că orele de muncă suplimentare vor fi recompensate doar cu alte zile libere. Excepție: militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare și salvatorii montani vor primi bani dacă nu primesc zile libere în 90 de zile de la desfășurarea orelor suplimentare.
Totodată, compensațiile pentru chirie (precum și indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile şi alte drepturi acordate) ale personalului militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024.
Este eliminate și decontarea cheltuielilor cu transportul la plecarea și întoarcerea din concediul de odihnă a bugetarilor.
Ordonanța austerității a provocat un val de nemulțumiri. Sindicaliștii din învățământ, asistență socială, primării amenință cu proteste din cauza ordonanței austerității, iar polițiștii din penitenciare au început deja mitingurile.