„Mai sunt bani de cheltuit”
Fondurile europene au ajutat până acum România să se dezvolte așa cum nu ar fi putut din banii guvernamentali. Românii și-au deschis afaceri cu ajutorul lor, au fost construite sau modernizate străzi și autostrăzi, iar acum Uniunea Europeană trimite sume importante atât pentru redresarea țării, cât și pentru tranziția justă.
Totuși, banii puși la dispoziție nu au fost cheltuiți în porporții importante, fiind încă disponibile sume mari, de care însă nu mai vorbește nimeni. Europarlamentarul Corina Crețu spune că în exercițiul bugetar 2007-2014 au fost absorbite sume de până la 92%, în timp ce în 2014-2020, mai puțin de jumătate din bani au fost atrași către proiecte.
Mai mult, deși în prezent se vorbește tot mai mult de Planul Național de Redresare și Reziliență, încă mai sunt bani de cheltuit din alte programe.
Nu mai este un secret că România este codașă în absorbția de fonduri europene, însă problema ar fi tocmai la proiectele depuse. La Bruxelles sunt duse proiecte mici, pentru „ a mulțumi pe toată lumea”. Comisia Europeană aprobă direct doar proiectele mai mari de 50 de milioane de euro, celelalte revenind în sarcina Ministerului Fondurilor Europene. Așadar, neaprobarea unei investiții cu o valoare mai mică ține doar de guvernanți.
Mai mult, unele proiecte depuse de România la Comisia Europeană sunt anunțate înainte chiar de a fi trimise spre aprobare.
Faptul că politicienii continuă să se laude cu proiecte încă nedepuse se întâmplă și din cauza lipsei de informare a cetățenilor. Comisia Europeană este obligată să înainteze un răspuns într-un termen de maxim 3 luni, indiferent dacă avziul este negativ sau pozitiv.