„Mai bine management defectuos decât interimat”
Scandalul de la Serviciul Județean de Ambulanță este departe de a lua sfârșit. După raportul Corpului de control al Prefecturii Gorj, care a scos la iveală nereguli grave, a fost cerută demisia managerului Constantin Mitroi. Cel din urmă nu a cedat și a rămas pe același fotoliu, neconsiderând a fi atât de seriose erorile depistate. A urmat apoi un control al Departamentului pentru Situații de Urgență care a completat raportul Prefecturii cu neconformități de neconceput, precum fumat în ambulanță și nedezinfectarea vehiculului.
Și de această dată a fost cerută demisia managerului, însă Mitroi „ține cu dinții” de scaunul său. Ambele rapoarte au fost trimise Ministrului Sănătății, însă nu au fost răsfoite nici până în prezent. După cum afirmă deputatul USR, Radu Miruță, la Minister sunt probleme mult mai mari decât cel de la Ambulanța Gorj, de parcă nu ar fi pusă în pericol viața pacienților transportați atât prin fumatul în autospecială, cât și prin nedezinfectarea ambulanței sau improvizațiile aparatelor noi, ieșite din garanția din cauza „lipiturilor”.
Miruță spune că există două variante de decizii pe care le poate lua Ministrul Vlad Voiculescu. Pe de o parte să prelungească mandatul managerului până la organizarea unui concurs, pe de altă parte să numească pe cineva interimar. Cea de-a doua variantă este puțin probabilă, în contextul în care USR nu promovează numirile „din pix”.
Deputatul USR confirmă zvonurile privind prelungirea mandatului, în condițiile în care colegul de partid, Prefectul Corneliu Răducan Morega spera să fie vorba despre o știre falsă. Astfel, demisia cerută de Prefectul USR sămâne doar la nivel de vorbe, Mitroi fiind protejat chiar de Ministrul USR care nu promovează numirile.
Deputatul spune că nu s-a organizat concurs pentru că timpul nu a permis, deși la CAS în prezent procedura este în desfășurare. Probabil a fost mai importantă schimbarea conducerii CAS decât a Serviciilor de Ambulanță, unde viața oamenilor chiar atână de deciziile managerilor. Mai mult, Miruță susține cu tărie că este de preferat un management defectuos în locul unui interimat.
Totuși, Miruță se contrazice singur când vine vorba despre alte subiecte, precum poluarea Gorjului, unde susține că „cei care au greșit, trebuie să plece”.
Dacă trebuie să plece, cine va veni în locul acestora? Un director interimar? Așadar se poate face o schimbare la anumite instituții, însă acolo unde viața cetățenilor este pusă în pericol se prelungește mandatul.
În aceste condiții nu este de mirare că Miroi nu vrea să plece. Cel puțin aparent, este protejat tocmai de cei care îl critică, ascunzându-se în spatele principiului organizării unor concursuri.