Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderUltima ora

Lumina Sfântă ajunge și la Gorj

Una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi, de aproape două milenii, este modul în care se aprinde Sfânta Lumină de Paşte, în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Distribuirea luminii sfinte, de la Ierusalim către credincioșii bisericilor ortodoxe este un efort logistic deosebit de complex. Flacăra este transportată cu avionul către țările ortodoxe, iar partiarhiile naționale se ocupă de livrarea ei mai departe, către credincioși.

Timpul este scurt și multe lucruri neprevăzute pot interveni, riscând să-i priveze pe adepți de miracolul luminii sfinte, de Paști.

Pentru al nouălea an consecutiv, primarul din Runcu, Adi Cîmpeanu, va merge mâine  la aeroport, la București, ca să ia lumina de Paști.

La întoarcere, acesta va face 18 opriri pentru a lăsa Lumina Sfântă în lăcașurile de cult din județele de pe traseu.

În Târgu-Jiu candela cu Lumina Sfântă va fi adusă la Biserica Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena , din zona Parângu.

Aceasta va fi distribuită la toate Parohiile, prin aceiași procedură de până acum.

Preoții parohi își vor duce lumina, fiecare, în lăcașul lor.

De asemenea, preoșii îi asigură pe credinioși că toate normele de protecție vor fi respectate.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii se coboară din cer Focul Sfânt.

Pelerinii susțin că în primele câteva minute focul nu arde și, astfel, aceștia își trec mâna și fața prin el pentru a primi binecuvântare. Cu toate acestea există și sceptici care consideră că credincioșii pot ține mâna în Focul Sfânt tot atâta timp ca în oricare alt foc și că totul este o înșelătorie.

Articole similare

Vezi si
Close
Back to top button