Investiții în titluri de stat
Titlurile de stat pot fi cumpărate de la unitățile Trezoreriei Statului între 4 și 27 ianuarie, iar de la poștă până pe 26 ianuarie. Pentru poșta din mediul rural termenul limită este redus cu o zi, fiind 25 ianuarie.
Titlurile de stat sunt în formă dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Ca noutate, a fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.
În caz de deces, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat nu se pierde. Acesta este transferat moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă calitatea.
Alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de un interes crescut al românilor, mai ales că veniturile sau câștigurile aferente sunt neimpozabile.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor Publice în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Doar în 2020 Ministerul Finanţelor a atras peste 2 miliarde și jumătate de lei şi peste 450 de milioane de euro prin cele două runde de finanţare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.