Încă 70 de focare în Gorj
Pesta porcină africană creează din nou probleme la nivelul județului Gorj. Conform ultimelor informări transmise de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, la data de 2 martie, în Gorj evoluau un număr de 70 de focare de pestă porcină africană în 21 de localități, de asemenea a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Târgu Jiu și Cătunele.
Conform directorului executiv, Robert Spînu, în toate focarele au fost aplicate măsurile de combatere conform legislației aplicabile. Au fost delimitate de asemenea zone de restricții, unde este necesară respectarea anumitor reguli, printre care: orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane, toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic, de asemenea nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj.
Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, DSVSA Gorj a oganizat filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară ativități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse.
Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic și social.
Conducerea DSVSA Gorj readuce în atenția crescătorilor sau deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care le dețin.
DSVSA Gorj solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.
În perioada martie-mai 2021 medicii veterinari de liberă practică vor desfășura activități de evaluare a stării de sănătate a animalelor și de actualizare a bazei națională de date, drept pentru care se impune colaborarea proprietariilor de exploatații cu aceștia.