Guvernul aduce noi măsuri fiscale
Cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani au fost lansate de Ministerul Finanțelor printr-un proiect.
Vizate sunt și microîntreprinderile al căror plafon va scădea la 500.000 de euro, vor fi limitate managementul și consultanta, iar micro fără angajați va dispărea. TVA-ul se va majora în HoReCa de la 5% la 9%, iar impozitul specific se va abroga, înlocuindu-se cu impozitarea pentru microîntreprinderi de 1%.
Accizele de la tutun și alcool vor avea o creștere, la fel și băuturile cu conținut ridicat de zahăr, creștere ce se ridică la 19% TVA. Impozitele pe terenuri și clădiri se majorează prin trecerea la impozitarea în funcție de valoarea din grila notarială.
Va urca și impozitul pe dividende la 8%, fiind eliminată și excepția pentru fondurile de pensii, inclusiv cele Pilon II. Plafonul pentru norma de venit va scădea, de asemenea, la 25.000 de euro. Plafoane noi vor apărea pentru contribuții la venituri din alte surse, pe lângă cel actual de 12 salarii. Sistemul de deduceri personale se modifică, beneficiile extrasalariale sunt limitate la 33% din salariu, iar impozitele pe venituri din jocuri de noroc se vor majora.
Se prevede ca pentru lemnul ce este utilizat ca lemn de foc, cota redusă de TVA să înceteze să se aplice cel târziu la 1 ianuarie 2030.
Se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară. Vor beneficia de facilități fiscale doar persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajator care se încadrează în condițiile prevăzute.
Se va elimina scutirea de impozit pentru persanele fizice ce realizează tranzacții imobiliare pentru suma de 450.000 de lei.
Persoanele cu un singur contract part-time vor plăti contribuții la salariul minim pe economie, excepție făcând elevii sau studenții până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele cu dizabilități sau persoanele fizice care realizează venituri din salarii și care au mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economie.
Comercianții și furnizorii de servicii ale căror afaceri depășesc 10.000 de euro vor fi obligați să accepte plata cu cardul.
Impactul bugetar va fi unul pozitiv, aducând venituri suplimentare de 2,2 miliarde de lei în acest an și cu 13,4 miliarde anul viitor.