Gorjenii au mers în număr mare la slujba de Înviere
A fost al doilea Paşte pe care l-am petrecut în condiţiile impuse de pandemie. Dacă anul trecut, noaptea Învierii ne prindea izolaţi acasă, anul acesta am putut merge la Biserică sau pleca în vacanţe.
În județul Gorj totul s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță, iar cetățenii s-au putut bucura de slujbele frumos cantata de preoții care au speranță că nu va mai dura mult până situația în care ne aflăm, va dispărea.
În Târgu Jiu, candela cu Lumina Sfântă a fost adusă prima data la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar de aici a fost distribuită la toate Parohiile din municipiu.
Autoritățile locale, împreună cu reprezentanții bisericii, s-au ocupat de gestionarea corespunzătoare a slujbei de Înviere și au urmărit ca toți participanții să respecte măsurile impuse în plină pandemie de coronavirus.
Și la Biserica „Sf. Voievozi” din Târgu Jiu, cetățenii s-au adunat în Piața Prefecturii, au ascultat slujba și au intrat pe rând, respectând distanțarea, în biserică pentru a lua lumină, dar și pentru a lua ”paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate.
Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.
La Mănăstirea Lainici, gorjenii au mers într-un număr cât mai mare și au adus în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură şi alte preparate de Paşte, pe care preoţii le-au sfinţit. După slujbă, s-a dat dezlegarea la dulce, care marchează încheierea postului, astfel că merindele sfinţite vor putea fi mâncate.
În Gorj, pentru al nouălea an consecutiv, cel care a adus lumina sfântă în județ a fost primarul din Runcu, Adi Cîmpeanu care a mers la aeroport, la București.
La întoarcere, acesta a făcut 18 opriri pentru a lăsa Lumina Sfântă în lăcașurile de cult din județele de pe traseu.
La nivelul județului, peste 800 de polițiști, din toate structurile, împreună cu celelalte efective ale Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie și au asigurat siguranța și ordinea publică, în contextul sărbătorilor pascale ortodoxe.