Gorj: Peste 3000 de participanți la BAC
Examenul de Bacalaureat este unul dintre cele mai importante examene al maturității pentru că pe de o parte se presupune că înainte de examen știm să ne organizăm timpul, astfel încât să ne și distrăm, dar să ne și pregătim pentru examen, iar pe de altă parte, presupune să învățăm să ne controlăm emoțiile. Sunt elevi buni care clachează, nu pentru că nu au învățat, ci pentru că se lasă copleșiți de emoții și sunt elevi care nu sunt conștienți de importanța examenului și care își găsesc scuze și motivații care să-i împiedice să învețe.
În județul Gorj, la această primă sesiune care va avea loc în vară, peste 3000 de absolvenți de liceu s-au înscris. Cei mai mulți dintre candidații înscriși sunt din promoția curentă.
Nicolae Negrea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, spune că 3334 absolvenți de liceu s-au înscris la prima sesiune de examen. Dintre aceștia, 2515 sunt din promoția curentă, iar restul, din promoțiile anterioare. Sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat va debuta, oficial, pe 14 iunie.
De asemenea, de astăzi au început înscrierile și la Evaluarea Națională.
Acesta mai spune că primele două săptămâni ale examenului (14 – 25 iunie) sunt rezervate însă pentru echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale. Probele scrise se vor desfășura în perioada 28 iunie – 1 iulie, iar rezultatele finale se vor afișa pe 9 iulie.
Nivelurile de competență lingvistică se stabilesc în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, respectiv limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei. Nivelul de competență digitală la examenul național de bacalaureat se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.
Candidații care se află în imposibilitatea de a-și echivala nivelurile de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale susțin probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale în zilele/perioadele alocate acestor probe în Calendarul examenului național de bacalaureat — 2021.