Fonduri de un milion de lei din PNRR pentru educație
Experiența ultimilor ani, când societatea s-a confruntat cu situația pandemică generată de SARS-COV 2, a adus în prim plan oportunități de dezvoltare pentru învățământul românesc, bazate pe identificarea carențelor existente la nivelul acestuia: insuficienta dotare și chiar absența echipamentelor tehnologice, slaba dotare cu mobilier specific, numărul redus de materiale didactice de specialitate și a resurselor educaționale deschise. Pentru a răspunde nevoilor identificate, ieri, 29 martie 2023, Consiliul Județean Gorj a depus spre finanțare proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Târgu Jiu și Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Gorj”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C15: Educație.
Obiectiv general al proiectului reprezintă „Creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin dotarea cu echipamente TIC, mobilier și materiale educaționale a instituțiilor de învățământ aflate în coordonarea județeană, în vederea asigurării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv”.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: dotarea cu echipamente TIC, mobilier și materiale educaționale a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Jiu și a Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică (C.J.A.P.) din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Gorj. Valoarea proiectului este de 1.145.609,34 lei, fără TVA.
Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică este o structură în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) ce oferă servicii de asistență psihopedagogică/psihologică. Structura organizează acțiuni de cunoaștere și consiliere psihopedagogică a preșcolarilor/elevilor, realizate individual și colectiv, acțiuni cu părinții și cu cadrele didactice, prin consultații individuale și colective, precum și acțiuni de colaborare cu comunitățile locale, în scopul orientării școlare și profesionale, orientării carierei elevilor, activități de consiliere individuală și de grup a elevilor cu manifestări deviante, prin informare, documentare, consiliere, acestea fiind monitorizate și evaluate periodic de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).