Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocial

Focare de pestă porcină în Gorj

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților. Din păcate, în România, până în prezent au fost declarate ca fiind active un număr de 350 focare, fiind afectate un număr de 153.397 de porcine.

La nivelul județului Gorj au fost depistate 79 de focare de pestă porcină, în 25 de localități. Robert Spînu, directorul DSVSA Gorj, spune că au început să fie demarate procedurile pentru stingerea focarelor din Gorj. În cazul fiecărui focar, echipe de medici veterinari din cadrul DSVSA Gorj, au luat măsuri specifice de prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor, precum: dezinfecția exploatației și spațiilor, plasarea exploatației sub supraveghere, declanșarea anchetei epizootice, neutralizarea cadavrelor, informarea populației privind măsurile specifice, stabilirea zonelor de afectate, amplasarea de dezinfectoare pietonale, menținerea în exploatații a suinelor din zonele afectate și verificarea stării lor de sănătate etc.

Directorul DSVSA Gorj mai spune că în anul 2021, la nivelul județului au fost uciși 134 de porci, iar morți din cauza acestei boli au fost 71.

Au fost întocmite dosarele de despăgubire și se preconizează că în următoarele două săptămâni, persoanele ale căror animale au fost ucise, vor fi despăgubite.

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Din analiza anchetelor epidemiologice efectuate în focarele active, în ultimul an, transmiterea bolii a fost făcută din cauza nerespectării măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana șuinelor a resturilor alimentare.

Articole similare

Back to top button