Turiștii din întreaga țară au fost așteptați în acest weekend în zona submontană a județului Gorj pentru a degusta bunătățile locale. Festivalul Tocanului organizat în Novaci reprezintă sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce privește pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum „tocanul de oaie”.
Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură din Novaci a declarat pe pagina sa de socializare că “Festivalul se vrea a fi un omagiu adus ciobanilor care au ținut caldă vatra satului sute de ani. Este momentul în care tânăra generație își sărbătoreste străbunii, păstori de meserie, care sute de ani, în condiții vitrege au bătut lăsătorile munților, cu piciorul, cu caii și măgarii, fără a se plânge că drumurile sunt neasfaltate, că bagajul este greu, că mâncarea nu este caldă, că bănuții din buzunare erau puțini și foarte trudiți. Așa au fost părinții nostri, modesti, cu respect față de cei săraci sau bogati, smeriți în fata bătrânilor înțelepți, cu gusturi simple și de bun simț, pentru care fluiera reprezenta muzica sufletului. Acest festival încearcă să aducă comunitatea novăceană la simplitatea evenimentelor de altădată, printr-o combinație între tradiție si modernism, organizatorii încercând să răspunda dorințelor ascunse ale fiecărui novăcean. Festivalul tocanului este festivalul fiecărui novăcean, chiar dacă nu se ocupă cu cresterea animalelor, pentru că fiecare dintre noi avem origini păstoresti, îndeletnicirea de bază a străbunilor în zona montană fiind păstoritul. Acest festival aduce acasă, la Novaci, copiii novăcenilor, plecati departe, pentru care rădăcinile neamului lor de păstori, contează. ÎMPREUNĂ SÂ PĂSTRĂM TRADIȚIA! Să nu uităm cine au fost bunicii și străbunicii noștri!
La noi zilele de toamnă au um farmec aparte, gospodarii sunt primitori, băcițele novăcene vă vor întâmpina cu fețe zâmbitoare, iar ciobanii, prin calitatea tocanului vor demonstra dacă își cunosc meseria!”
Copiați adresa URL
Adresa URL a fost copiată