Festivalul „Iustina Băluțeanu” 2022
Sâmbătă, 30 iulie 2022, în comuna Bustuchin are loc o nouă ediție a Festivalului „Iustina Băluțeanu”. Festivalul face parte din complexul de manifestări care se desfășoară în localitate, timp de trei zile, cu ocazia Zilelor Comunei. Organizatorii acestui eveniment sunt: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Bustuchin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
Iustina Băluțeanu a fost solist vocal în Orchestra Taraful Gorjului, din anul 1958, astfel că în turnee a participat alături de Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Fărămiţă Lambru, Ioana Radu. Este considerată Regina Hăulitelor, pentru că pe discul din 1958, au fost prezentate prima dată hăulitele: „Pe câmpu’ cu florile”, „Sârba din caval”, „Cântec de leagăn”. Acestea au fost considerate adevărate creații, fiind ulterior preluate și de alte cântărețe și formații.
Propunându-și revigorarea vieții cultural-artistice a zonei de est a județului Gorj, mai ales în domeniul folclorului, festivalul a fost realizat din inițiativa conducerii administrative a comunei Bustuchin. Festivalul este deschis tinerilor interpreți vocali și ansamblurilor de dansuri populare.
Secțiunile Festivalului
- Soliști vocali de muzică populară
- Dansuri populare
Festivalul este deschis interpreților de folclor muzical autentic din localitățile riverane râurilor Gilort, Galbenu, Olteț și Amaradia. Fiecare localitate invitată poate înscrie în concurs maxim trei reprezentanți pentru fiecare din cele două secțiuni. Limita minimă de vârstă este de 10 ani, mergând până la 40 de ani pentru soliștii vocali, iar pentru formațiile de dansuri vârsta admisă este între 7-18 ani.
Soliștii vocali vor interpreta două piese, din care una fără acompaniament: doină sau baladă.
Se vor acorda premii și diplome pentru fiecare secțiune.
Iustina Băluțeanu s-a preocupat de găsirea unor noi talente, între aceștia numărându-se: Maria Udrică, Antoaneta Ene Iancu, Elena Munteanu (prima câștigătoare a trofeului Floarea din grădină), Mihai Lazăr, Gelu Sârbu, rapsod din Gorj, Marcu Nicolici și Ion Dolănescu. O altă dimensiune a personalității sale este realizarea de tablouri țesute, o mai veche preocupare artistică. Astfel ea realizează peste 100 de mici carpete țesute reprezentând subiecte din natură, folclor sau diferite monumente istorice.