Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Fără plafonare la gaze!

„Statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai avea voie să plafoneze prețurile la gaze, în condițiile în care se anunță scumpiri uriașe în următoarea perioadă. Pe lângă criza provocată de conflictul din Ucraina, UE adaugă în costurile gazelor și trecerea la amestecul cu hidrogen, care presupune costuri uriașe, în numele decarbonizării.” titrează național.ro

În urmă cu ceva timp, Senatul a avut pe ordinea de zi propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului care stabilește normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului.

Reglementările anunță vremuri grele pentru toți cetățenii U.E., care se vor confrunta cu creșteri foarte mari de prețuri, pe fondul obiectivului de decarbonizare.

Parlamentul European și Comisia Europeană consideră că o intervenție a statelor în reglementarea prețurilor ar afecta concurența și ar reduce economisirea de energie a consumatorilor.

”Obligațiile de serviciu public sub forma stabilirii prețurilor pentru furnizarea de gaze naturale constituie o măsură care denaturează în mod fundamental concurența și care conduce adesea la acumularea de deficite tarifare, la limitarea posibilităților de alegere ale consumatorilor, la stimulente mai slabe pentru economisirea de energie și pentru investițiile în eficiența energetică, la standarde mai scăzute ale serviciilor, la niveluri mai scăzute de implicare și satisfacție a consumatorilor și la restrângerea concurenței, precum și la reducerea numărului de produse și servicii inovatoare de pe piață”, se arată în propunerea de directivă. Totodată, obligațiile de serviciu public sub forma stabilirii prețurilor pentru furnizarea de gaze naturale ar trebui utilizate fără a aduce atingere principiului piețelor deschise, în circumstanțe și cu beneficiari clar definiți, și ar trebui să aibă o durată limitată, se mai precizează în documentul citat.

Comisia recunoaște faptul că protecția clienților vulnerabili este încă inegală între statele membre iar sărăcia energetică continuă să fie semnificativă în întreaga U.E. În acest sens, Comisia Europeană a identificat drept cauze potențialul de concurență neexploatat de piețele cu amănuntul, abilitarea insuficientă a clienților în ceea ce privește schimbarea furnizorului, instrumentele de comparare a prețurilor, informațiile privind facturarea precum și protecția inadecvată a consumatorilor, în special în ceea ce privește persoanele vulnerabile și cele afectate de sărăcia energetică.

Articole similare

Back to top button