Fără cabinete școlare la sate
Cabinetele școlare lipsesc cu desăvârșire la sat. Din cele 70 de localități din județul Gorj, doar în 5 comune există un astfel de cabinet medical. Așadar, orice accidentare gravă, în clasă sau pe terenul de sport, se poate încheia tragic pentru elevi tocmai fiindcă nu are cine să acorde rapid, pe loc, primul ajutor. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj au declarat că în mediul rural asigurarea asistenței medicale în școli intră în responsabilitatea autorităților locale, care trebuie să închie contracte cu medicii de familie.
Majoritatea școlilor din mediul rural nu au cabinet medical şcolar autorizat unde să existe măcar un asistent medical care să ştie cum să facă un triaj epidemiologic sau să intervină în cazul unei situaţii de urgenţă. La nivelul județului Gorj sunt 20 de cabinete școlare, 15 la oraș și cinci la sat. Numai că localități sunt de ordinul zecilor, iar nevoia de asistență medicală este tot mai mare.
Reprezentanții DSP Gorj susțin că primarii de comune sunt cei care ar trebui să amenajeze cabinetele, iar acolo unde nu există cabinete medicale, primarii pot încheia contracte cu medicii de familie.
Pe de altă parte primarii spun că deși au făcut demersuri în acest sens, lucrurile s-au blocat la nivelul Guvernului, cel mai probabil, din lipsă de bani.
Liviu Cotojman, primarul localității din Roșia de Amaradia a declarat că a avut situații când elevii s-au accidentat la școală și a fost nevoit să asigure transportul elevilor la spital pentru acordarea primului ajutor.
Primarii localităților spun că nu au bani să încheie contracte cu medicii de familie. Așadar, oricând, la orice școală, mai ales din mediul rural, se poate întâmpla o nenorocire pentru că nu există personal autorizat care să intervină. Mai mult, nimeni nu poate ține în frâu controlul epidemiilor sau al diferitelor boli contagioase.