Eveniment de excepție la Târgu Jiu
Astăzi, 27 mai 2021, se împlinesc două veacuri de la asasinarea lui Tudor Vladimirescu, marele Conducător al pandurilor şi al Revoluţiei din 1821, din ordinul conducătorului mişcării «Eteria», Alexandru Ipsilanti, cel care s-a bazat pe faptul că mai mulţi căpitani ai lui Vladimirescu erau nemulţumiţi de măsurile luate împotriva celor care erau consideraţi hoţi şi tâlhari în Ţara Românească.
Cu această ocazie, la municipiul Târgu Jiu, a fost organizat un eveniment de excepție la care au participat autoritățile locale, județene, dar și primarii din Glogova, Padeș și Vladimir.
Actorii de la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, dansatorii profesioniști ai Ansamblului Doina Gorjului, dar și mai mulți voluntari de la un club artistic din Constanța au reușit să repună în scenă, pentru câteva momente, un episod reprezentativ al lui Tudor Vladimirescu.
Evenimentul de amploare s-a mutat în sala Teatrului Dramatic Elvira Godeanu, unde autoritățile locale și județene au susținut un discurs despre eroul neamului românesc, Tudor Vladimirescu.
Așadar, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nechifor, a vorbit despre Tudor și a ținut să le mulțumească și autorităților locale și județene pentru că, deși perioada pandemică în care ne aflăm a instituit mai multe reguli stricte, au putut să organizeze manifestări dedicate lui Tudor Vladimirescu.
Tudor din Vladimir (județul Gorj) s-a născut în anul 1780, părinții lui fiind Constantin și Ioana. Ajutat fiind de preotul Pîrvu Cihoiu, a învățat să scrie și să citească. La vârsta de doisprezece ani a fost trimis la Craiova, intrând în serviciul boierului Ioan Glogoveanu acesta a învățat carte și limba greacă. Ajuns la vârsta de optsprezece ani, a părăsit casa boierului și a intrat între panduri, după obiceiul județului în care se născuse.
Pandurii erau o un fel de armată semi-permanentă a Olteniei, regiune ce avea un statut special în cadrul Țării Românești.