Eroare gravă la vaccinare
Situația bărbatului de 69 de ani din Gorj care a fost vaccinat la rapel cu o altă doză față de cea administrată în prima fază a creat un scandal de proporții la nivel național. Bărbatul a fost programat pentru a face rapelul cu vaccinul anti-Covid Pfizer și a fost vaccinat cu Moderna.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a venit cu câteva precizări pentru a clarifica situația actuală de la nivelul Centrului de Vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu.
La nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna. Conform comunicatului se pare că bărbatul, după completarea chestionarului de triaj, s-a deplasat în sala de așteptare, iar ulterior a intrat în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna.
După vaccinare, bărbatul a rămas în atenta monitorizare a personalului medical, nu a manifestat reacții adverse, iar în prezent se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să îi fie afectată.
Reprezentanții CNCAV subliniază faptul că nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză, iar în ceea ce privește eficacitatea, ambele tipuri de vaccin sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, astfel că se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.
Directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, susține că în prezent verificările personalului medical din cadrul centrului sunt în curs, iar ulterior se va stabili dacă a fost sau nu o culpă medicală. În ceea ce privește situația medicul coordonator al centrului, Ionuț Pantiș, se pare că acesta nu a demisionat.
În această situație bizară au intervenit și reprezentații Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, iar după o primă anchetă, a fost întocmit un dosar penal. Polițiștii gorjeni continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu.
Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, consideră că a fost o eroare umană și nu dă vina pe pacient. Mai mult, acesta este de părere că din cauza presiunii care se pune pe sistemul medical din pricina acestei greșeli, vor apărea multe urmări în procesul de vaccinare. Edilul consideră că în viitor va exista chiar și riscul ca medicii și asistenții înscriși pe listele pentru centrele de vaccinare să se retragă și astfel activitatea să fie stopată.
În prezent, la nivelul județului Gorj, sunt funcționale 5 centre comunitare de vaccinare și au fost vaccinate peste 15.000 de persoane.