Dublă sărbătoare pentru români
Pe 23 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a declanşat „Revoluţia de la 1821”, adresând o Proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti. Proclamaţia de la Padeş îi chema pe oameni la luptă. În fruntea pandurilor a străbătut Baia de Aramă, Broşteni şi Strehaia, unde i s-au alăturat cetele conduse de Dimitrie Macedonschi şi Simion Mehedinţeanu.
Evenimentul a marcat sfârșitul dominației fanariote și începutul procesului de renaștere națională. Proclamația cuprindea un îndemn către poporul românesc de a lua parte la lupta pentru eliberarea de sub influența fanariotă, precum și o serie de revendicări. Printre acestea, împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și libertate.
Proclamația a fost citită în fața unei mulțimi adunate pe Câmpia Soarelui de la Padeș, în 23 ianuarie 1821, prin ea Tudor Vladimirescu lansând chemarea la luptă „către tot norodul omenesc”.
Aproape 40 de ani mai târziu, a avut loc Unirea Principatelor Române. După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost îngreunați de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate.
Moldova și Țara Românească au devenit un singur Principat, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. În Moldova, Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza și în Țara Românească.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, domnitorul a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
Anul acesta nu vor mai avea loc manifestări fastuase din pricina pandemiei de coronavirus. La Padeș și la Târgu Jiu vor fi organizate două evenimente restrânse, iar bugetarii nu vor avea parte de ziua liberă pe 24 ianurie, întrucât este zi de weekend.