Dragobetele la CJCPCT Gorj
Ieri românii au celebrat o sărbătoare magică, o sărbătoare a iubirii. Sărbătoarea marchează ziua lui Dragobete, zeul tinereţii şi al iubirii, şi are origini strămoşeşti, cu o semnificaţie aparte, plină de ritualuri şi tradiţie.
Dragobete, care în tradiţia românească este numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”, nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un tânăr foarte chipeş, care seducea toate femeile pe care le întâlnea. Dragobete a rămas până în ziua de astăzi, pentru români, simbolul suprem al dragostei.
Tradiţia de Dragobete aminteşte de obiceiul fetelor şi al băieţilor, care se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi porneau dimineaţa spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care, mai apoi, le aşezau în dreptul icoanelor şi le foloseau pentru diverse farmece menite să atragă iubirea.
La nivelul județului Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a ținut să marcheze această sărbătoare importantă, prin cântec și poezie.
Deși ne aflăm în plină pandemie, iar evenimentele sunt restricționate, CJCPCT Gorj a găsit soluția pentru a celebra sărbătoare iubirii.
Manifestările menite să amintească tuturor târgujienilor cât de frumoasă este această sărbătoare străveche, au avut loc în aer liber, chiar în fața instituției, mai exact pe Calea Eroilor.
Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul CJCPCT Gorj, a deschis evenimentul printr-un recital de poezie și a ținut să amintească celor prezenți tradiția și istoria sărbătorii de Dragobete.
În continuare ansamblul „Privighetorile Gorjului” al Palatului Copiilor a interpretat o serie de cântece despre frumoasele tradiții și obiceiuri care încă se mai respectă în unele zone ale țării cu ocazia sărbătorii de Dragobete. Ansamblul a fost coordonat de profesorul de muzică Emilia Drăgotoiu Nanu, referent muzică CJCPCT Gorj.
Dragobetele era considerat în trecut patronul dragostei, al bunei dispoziții și era sărbătorit, în funcție de zonă, la data de 24 februarie, 28 februarie, dar și 1 martie și 25 martie.