Discuții pe Fondul de Tranziție Justă
Uniunea Europeană a propus trecerea de la energia pe combustibil fosil către energie verde, iar acest lucru ar preupune și pierderea mai multor locuri de muncă.
Gorjul ar urma să primească 1,2 miliarde de euro pentru investiții și pentru crearea unor noi locuri de muncă. Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Dorin Tașcău, spune că au fost gândite 4 direcții de investiții pentru a acoperi nevoile județului.
Pe de altă parte, Iulian Popescu, Consilier la Cancelaria Prim-ministrului, spune că în Gorj se face prea puțin pentru acest Fond de Tranziție Justă și nimic nu este concret. Mai mult, Consiliul Județean ar trebui să aibă o poziție de stimulare a creativității.
În plus, Iulian Popescu spune că Gorjul nu are credibilitate în ceea ce privește relația cu mediul economic și cu potențiali investitori. Lipsa de acțiune din ultimii ani ar fi unul dintre motivele pentru care Gorjul trebuie să recupereze ceea ce a pierdut în ultimii ani.
Pe de altă parte, Consiliul Județean a transmis câteva precizări privind demersurile pentru accesarea surselor de finanțare puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Consiliul spune că a conștientizat efectele politicilor de decarbonare a energiei la nivelul Uniunii Europene și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și și-a manifestat interesul ca Planul Teritorial de Tranziție Justă să fie elaborat într-o manieră cât mai coerentă și ancorată în realitățile economice și sociale ale județului Gorj. Autoritatea județeană face apel către toți factorii implicați să adere la acest demers.
Consiliul Județean spune că fără o implicare activă și asumată a tuturor factorilor interesați, de la nivelul Gorjului, județul riscă să furnizeze informații care nu reflectă întrutotul situația economică la zi, fapt ce va conduce la o alocare a fondurilor neechitabilă în cadrul Programului Operațional Tranziție Justă 2021-2027.