Discuții despre pașaportul COVID
Au avut loc discuții privind pașaportul COVID. Așadar, Parlamentul European și statele-membre s-au pus de acord, joi, având în vedere certificatul sanitar european Covid.
Scopul acestui pașaport COVID, este acela de a facilita călătoriile în interioriul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus.
Documentul, va purta numele de „certificatul verde digital european” și prin intermediul acestuia se va atesta faptul că deținătorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală, existând trei certificate diferite.
Acest pașaport ar trebui să fie disponibil în format digital sau pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni, neavând o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.
Discuții între parlamentarii europeni au fost și acelea că iniţial, ar trebui ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste „abordabile şi accesibile”, dar și angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.
De asemenea, parlamentarii europeni au cerut să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine de competenţa lor, au dorit neapărat să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.
Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie, iar obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.