Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderUltima ora

Diaspora votează

La scrutinul din decembrie pot vota și românii care au domiciliul sau reședința în străinătate. Aceștia au opțiunea de a vota direct la secție, ori prin corespondență, după ce s-au înscris în prealabil pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

În contextul crizei epidemiologice în care mai multe state se află în carantină totală sau parțială, cea mai bună variantă de exprimare a votului rămâne cea prin corespondență.  Pentru Alegerile  Parlamentare,  peste 39 000 de alegători și-au exprimat intenția de a vota prin corespondență.

În cazul votului prin corespondență, cetățenii vor primi buletinele de vot în plic, împreună cu un autocolant cu mențiunea votat și un certificat de alegător. După ce alegătorul identifică opțiunea de vot, va lipi autocolantul și va introduce buletinul de vot într-un plic ce conține un sigiliu special. Certificatul de alegător trebuie completat olograf cu datele de identificare ale votantului. În cele din urmă, plicul va fi depus la un oficiu poștal. Plicul trebuie să ajungă la destinație până cel târziu în data de 3 decembrie.

Printre românii plecați departe se află și mulți gorjeni. În mai puțin de o lună, își vor exprima dreptul constituțional și vor alege cine să îi reprezinte în Parlamentul României.

Radu este stabilit în Franța de mai mulți ani și la scrutinul din decembrie a decis să voteze prin corespondență. S-a înscris pe site-ul Autorității Electorale Permanente, iar acum așteaptă să vină plicul cu buletinele de vot. Radu consideră că votul prin corespondență este cea mai sigură modalitate de exprimare a dreptului Constituțional, mai ales în actualul context epidemiologic. Prin votul dat, atât el, cât și alți români stabiliți în străinătate speră la o schimbare în Legislativ.

Conform cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9,7 milioane. Numărul exact al acestora este greu de exprimat întrucât mulți dintre ei nu își stabilesc domiciliul legal în țara gazdă.

Articole similare

Vezi si
Close
Back to top button