Dezastru la Primăria Albeni
Corpul de control al Prefecturii Gorj a plecat de la Primaria Albeni cu multe nereguli depistate. În cele 40 de pagini ale raportului se regăsesc fapte cu tentă penală, iar poliția și alte instituții abilitate vor fi sesizate în acest sens. Printre neregulile constate se numără atât „taxe speciale” nelegale, cât și documente trimise sub forme diferite la instituțiile statului și încălcări grave ale Codului Administrativ.
Dincolo de greșelile imputate primarului, se pare că nici secretarul comunei nu și-a îndeplinit atribuțiile. Codul Administrativ prevede că acesta este obligat să transmită actele administrative către Prefectura Gorj în termen de 10 zile, iar la cunoștință publică în 5. Secretarul nu și-a îndeplinit aceste atribuții și nu ar fi la prima abatere. Acesta a mai fost cercetat disciplinar și în anii trecuți, însă fără niciun rezultat. Acum va fi din nou trecut prin comisia de disciplină.
Mai mult, și numerele de înregistrare erau date defectuos, constatându-se că în Registru au fost omise, ori „oprite” mai multe numere ce nu au corespondent în actele administrative. În anul 2021 nu figurează înregistrată nicio hotărâre de consiliu, iar în 2020, doar primele 3 au fost trecute în Registru. Secretarul nici măcar nu a vrut să pună la dispoziția Corpului de Control documentele solicitate, așadar pentru toate acestea vor fi sesizate organele abilitate.
Câteva Hotărâri ale Consiliului Local sunt și ele lovite de nelegalitate întrucât lipsește semnătura Președintelui de ședință, așadar și în acest caz vor fi sesizate organele de cercetare penală.
Dincolo de aspectele „organizatorice” ale Primăriei Albeni, cetățenii au fost prejudiciați. Aceeași oameni care l-au votat în număr mare pe Ionuț Stan au fost păgubiți cu câte aproape 800 de lei printr-o „taxă specială”. Cei care au solicitat racordarea la rețeaua de gaze au fost nevoiți să plătească această taxă cu toate că în prezent legea prevede că racordarea este gratuită. Cetățenii păgubiți își pot cere totuși banii înapoi, însă șansele să îi primească „de bună voie” sunt minime.
Organele de cercetare penală vor fi sesizate și pentru nereguli privind anumite investiții și contracte de lucrări încheiate nelegal, dar și pentru abaterile constatate în domeniul numirii în funcții publice. Casiera Primăriei a fost menținută pe post de debutant timp de 5 ani de zile și i-au fost și delegate atribuții care exced limitelor delegării reglementate de Codul Administrativ.
Conform legii, gradul profesional „debutant” îl poate avea o persoană fără vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției, însă după un an de zile gradul profesional trebuie promovat. În cazul în care nu îndeplinește criteriile necesare, „debutantul” poate fi eliberat din funcție. În niciun caz o persoană nu mai poate fi considerată „fără experiență” după 5 ani de muncă pe același post.
Așadar Primăria Albeni pare să fie un „stat în stat” întrucât nici reglementările în vigoare nu se respectă, se impun „taxe speciale” nelegale, iar promovările și actele administrative nu țin cont de litera legii, ci de bunul plac al conducătorilor instituției .