Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

Deputat: PSD și PNL au mai dat o lovitură năpraznică județului Gorj

​PSD și PNL și-au dat mâna în această seară, în Parlament, și au votat raportul proiectului de lege care pur și simplu nenorocește județul Gorj, susține Radu Miruță, deputat USR Gorj.

Votul dat de PSD și PNL presupune închiderea și altor grupuri de la CEO, față de cele pe care deja au pus lacătul, fără să pună ceva în schimb. De asemenea, a fost stabilt faptul că hidrocentralele de la Valea Sadului și Curtișoara, finalizate în proporție de aproximativ 65%, aflate în afara ariei protejate, să nu fie terminate.

“Scuza folosită până acum de PSD pentru a comite această nedreptate a fost că Virgil Popescu ar fi dat linia politicilor energetice ale statului român unde ei sunt partidul cel mare și nu au ce face. Dar, această scuză nu mai funcționează pentru că nu doar că Virgil Popescu nu mai e la minister, dar șef peste șeful de la Energie este, acum, Marcel Ciolacu, premier în funcție. Am încercat alături de colegii mei din USR să oprim acest dezastru prin introducerea în legea pentru aprobarea OUG 175/2022 a trei amendamente simple, clare, care ar fi oferit o soluție nu doar pentru județul Gorj, ci pentru toată România care s-ar fi putut bucura de energie produsă la prețuri mici.”, a declarant Radu Miruță.

Cele trei amendamente depuse de USR:

  • includerea pe lista de finalizat, pe lângă cele două hidrocentrale de pe defileu și a amenajărilor hidroenergetice de la Valea Sadului și Curtișoara – acele lucrări de pe râul Jiu, finalizate în proporție de 55% și respectiv 65%, pentru care până în decembrie 2015 au fost cheltuiți 174 miliarde RON. Costurile de abandon pentru aceste lucrări sunt, conform ISPH, mai mari decât cele de finalizare. Finalizarea acestor amenajări ar însemna un plus de 139.000 MWh producție anuală.
  • condiționarea închiderii termocentralelor de punerea înainte a altor capacități de producție în loc. Deschiderea, înainte de închidere, a unor capacități noi, care sa producă echivalentul mediei anuale a ultimilor 3 ani produs de grupurile pe care le scot din producție.
  • anularea intrării în conservare a grupurilor pe lignit si utilizarea lor până la punerea a ceva în schimb. Din punct de vedere tehnic, pentru aceste grupuri parte dintr-un întreg sistem, conservarea este ireversibilă, intrarea în conservare a unor astfel de gupuri înseamnă, de fapt, închidere.

“Toate cele trei amendamente au fost respinse cu voturile PSD și PNL, fără să propună altceva la problema generată în schimb: import de energie și oameni lăsați pe drumuri. Nu există nicio interdicție în PNRR în acest sens, dar tot folosesc PNRR pentru a-și ascunde o neputintă sau un interes împotriva județului Gorj. Știu și ei asta, dar planul ca România sa importe energie având toate resursele aici în țară, trebuie sa fie dus la capăt. Planul ca România sa nu conteze în zonă, să nu întoarcă situația internațională în favoarea ei trebuie sa fie îndeplinit așa cum probabil le-au promis stăpânilor lor din afara României. Votul dat astăzi, 19.06.2023, de PSD și PNL condamnă România la sărăcie, dependență energetică și lasă fără viitor multe sute de familii din Gorj si judetele limitrofe.”, a adăugat Miruță.

Articole similare

Back to top button