De ce tace ANRE?
România astăzi este în plin scandal legat de facturarea clienților casnici și noncasnici de furnizorii de energie și gaz. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, în încercarea de a lămuri această situație în care tot mai mulți români își arată indignarea față de facturile umflate, se pare că uneori a avut și o abordare mai puțin ortodoxă, dându-se chiar exemplu și spunând cum ar proceda în această situație.
Deputatul PNL de Gorj, Gheorghe Pecingină, pune o întrebare pertinentă: de ce tace ANRE?
Din punctul său de vedere ei sunt cei mai în măsură să abordeze plafonarea și compensarea facturilor.
“În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă și să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor.”
Mai mult, Gheorghe Pecingină, spune că:
“Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activității ANRE pe ultimul an și, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE și-a exercitat atribuțiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.”
Așa cum declară deputatul, această instituție se află sub control parlamentar și are printre obiectele de activitate: ”monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”.
“Exact aceste obiective par să fi fost date uitării de ANRE în privința aplicării legii de plafonare și compensare a facturilor la energie. ANRE trebuie să devină o institutie in serviciul românilor, nu un sanatoriu al rentierilor de lux.”, concluzionează Gheorghe Pecingină.