Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

De ce este periculoasă automedicația?

Automedicația este un fenomen îngrijorător global. Utilizarea irațională a substanțelor antimicrobiene fără prescripție medicală poate duce la administrarea unei terapii medicamentoase incorecte, punerea unui diagnostic necorespunzător, întârzierea aplicării unui tratament adecvat, apariția rezistenței la diverși agenți patogeni și implicit la o creștere a morbidității. Automedicația este definită în mod tradițional ca fiind „administrarea de substanțe medicamentoase sau a altor remedii din proprie inițiativă sau la sfatul altei persoane, fără a consulta un medic”. Membrii familiei, prietenii, vecinii, vânzătoarea de la magazinul din colț, o experiență anterioară cu un alt medicament, o reclamă TV sau din media sunt surse comune care pot stimula administrarea automedicației. Orice farmacist cu minimă experiență poate relata episoade când un pacient a intrat în farmacie și a solicitat eliberarea medicamentului “X” deoarece a fost eficient în cazul vecinei de palier de la etajul 2 pentru o problemă de sănătate pe care pacientul o considera asemănătoare cu a lui.

Automedicația poate fi o soluție de rezervă uneori, nu poate fi însă o soluție tot timpul, problemele majore legate de automedicație fiind risipa de resurse, rezistența crescută a agenților patogeni care cauzează pericole grave pentru sănătatea publică și reacțiile adverse generate de administrarea necontrolată a unor medicamente. Sistemul automedicaţiei poate însă antrena abuzul de medicamente, cu efecte nedorite şi suferinţă suplimentară a pacienţilor, atunci când automedicaţia nu este consiliată de către profesioniști în domeniul medicamentului şi în condiţiile unei educaţii sanitare deficitare a populaţiei. Statistic vorbind se pare că România este pe primul loc în clasamentul european de prescriere a antibioterapiei. Din păcate, antibioticele sunt recomandate chiar și în cazul infecțiilor virale deoarece prezintă simptome similare cu cele bacteriene și uneori sunt dificil de diferențiat.

Automedicația nu este un fenomen pe care medicii îl recomandă. Cristina Cornoiu, medical specialist în cadrul Cabinetului de Panificare Familială al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a exemplificat cum diverse paciente merg direct către farmacie solicitând  produse anticoncepționale, ceea ce este total greșit. Deși farmacistul reprezintă un cadru medical, acesta nu este medic, drept urmare nu cunoaște istoricul medical al pacientului și astfel că nu îi poate recomanda medicamentele de care are nevoie.

Articole similare

Back to top button