Datini și tradiții la Curtișoara
Un proiect ce vizează modul de desfășurare a datinilor, obiceiurilor și tradițiilor de iarnă pur oltenești a fost demarat la Curtișoara, sat ce aparține orașului Bumbești-Jiu din județul Gorj. Locația a fost strategic selectată întrucât aici se află Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, ce cuprinde un ansamblu de clădiri specifice regiunii, precum cule, case, mori, două biserici, anexe.
Proiectul “Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă în Gorj” a fost demarat de Colegiul Economic “Virgil Madgearu” în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” Gorj. Nelipsit a fost, desigur, și prefectul județului, Marcel Iacobescu. Respectivul proiect are ca scop educarea tinerilor spre a aprecia, a valorifica și a împărtăși dragostea și respectful față de fondul străbun de valori artistice. Prin păstrarea și dezvoltarea continuă a patrimoniului moral-educativ rural nu facem altceva decât să ne apărăm propria identitate și valorile românești: dragostea de frumos, ospitalitatea, bunătatea, răbdarea.
Evenimentul a fost compus dintr-o serie de activități pe care românii, și în special oltenii, le desfășoară cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Regăsim astfel obiceiul care dă startul Crăciunului, mai exact împărțirea pițărăilor. Gospodarii ies la poartă cu un coş plin de colaci, mere sau eugenii pentru a le împărţi celor plecaţi în piţărăi.
Un alt obicei străvechi, prezent și astăzi, este cel al umblatului cu Steaua. În Ajunul Crăciunului, un grup de trei, patru sau cinci băieţi vine la casele gospodarilor pentru a le cânta Steaua. Numele obiceiului vine de la steaua frumos decorată confecționată din hârtie şi lemn, pictată cu scena Naşterii Domnului Hristos.
Cu ocazia celebrării unui nou an, copiii au prezentat obiceiurile carcacteristice acestei perioade, respectiv pluguşorul, sorcova, buhaiul, capra.
Ultimul punct pe ordinea listei ineditei activități de la Curtișoara este prezentarea bucatelor alese și a băuturilor care sunt prezente pe mesele românilor în noaptea dintre ani.