Cum se calculează impozitul
În România există diferite forme de impozit, dar toate sunt încasate de stat de la persoane fizice și de la societăți. Acești bani încasați se folosesc ulterior pentru a finanța diferite unități sau servicii, cum ar fi: spitalele, școlile, muzeele, bibliotecile și multe altele.
România se numără printre țările în care o persoană sau firmă poate preciza donațiile caritabile în declarația de venituri de la sfârșit de an. În acest caz, o parte din suma donată se restituie, însă doar cu condiția să fie o donație către o organizație caritabilă înregistrată.
Astfel, românii au pe lângă drepturi și această obligație de a-și plăti taxele și impozitele. Mulți dintre ei însă nu știu exact cum se calculează suma pe care sunt nevoiți să o plătească.
Conform conducerii Direcției Publice de Venituri din Târgu Jiu, tariful impozitului variază în funcție de anumiți factori printre care: rangul localității, suprafața utilă, coeficientul de corecție, vechimea imobilului și materialul construcției.
Rangul municipiului Târgu Jiu este 2, fiind împărțit în 3 zone, conform deciziei Consiliului Local.
Spre exemplu, la impozitul pe teren, categoria curs construcții, tariful variază în Târgu Jiu între 6.648 de lei/ hectar și 2.935,59, în funcție de zonă.
În funcție de tipul clădirii, valoarea impozabilă variază în municipiul Târgu Jiu în anul 2021 între 1128,91lei/mp și 141,13 lei/mp.