Cum s-a fisurat traheea lui Dobrin
Soția fostului Inspector Șef din Direcția de Sănătate Publică Gorj a vorbit ieri despre decesul soțului său, precizând că traheea acestuia a fost fisurată, iar toracele acestuia era plin cu aer și apă. Aceasta nu poate să își explice cum s-a putut întâmpla acest lucru și nici cine se face vinovat de tragicul eveniment.
Medicul pneumolog, Elena Vlad, spune că a văzut tomografia toracică a lui Dobrin și într-adevăr acesta avea un pneumomediastin, reprezentând o infiltrație de aer în zona dintre plămâni, acolo unde se află inima și vasele mari. Acest loc nu are aer, însă din cauza fisurii, tot aerul expirat ajungea acolo și nu în plămâni. S-a creat astfel o presiune asupra inimii și vaselor mari, la fiecare respirație.
Traheea s-ar fi putut fisura din mai multe motive, spune medicul Vlad. Pe de o parte intubarea pacientului ar fi putut fi una dintre cauze, pe de altă parte, presiunile de terapie inadecvate unei persoane afectate de boală.
Medicul spune că la un pacient care are o saturație de 40-50% când se începe ventilația noninvazivă, trebuie amânată cât mai mult intubarea, fiind șanse foarte mici să mai poată fi dezintubat. Astfel, cel mai probabil, în cazul Dobrin, cauza a fost terapia de ventilație, și nu mijloace mecanice, cum ar fi traumatisme, luxații sau ingerarea unor obiecte. Mai mult, nici ventilatoarele achiziționate prin programul special nu ar fi unele de calitate.
Traheea ar fi putut fi „reparată” prin intervenție chirurgicală, însă la Târgu Jiu nu avem chirurgie toracică. Singurul chirug care ar fi putut face intervenția a plecat de mult din municipiu, iar ulterior s-a găsit un înlocuitor, însă și acesta a părăsit spitalul județean.