Criză de plasmă convalescentă
Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 îi pot ajuta pe cei care se luptă cu boala prin donarea de plasmă convalescentă. Din păcate însă, gorjenii nu se înghesuie să doneze sânge pentru a-i salva pe cei care se află pe patul de spital. Până acum, doar 41 de vindecați au mers la Centrul de Transfuzii pentru a-i sprijini pe semenii lor.
Necesarul de plasmă pentru pacienții din Gorj a fost întotdeauna acoperit cu promptitudine în ziua solicitării, însă uneori cu ajutorul județelor vecine.Deși au fost făcute numeroase apeluri și acțiuni atât cu sprijinul Prefecturii Gorj, cât și prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate, gorjenii încă ezită să întindă o mână de ajutor celor aflați în suferință.
Începând cu această lună va avea loc o acțiune națională prin care fiecare pacient care se externează va primi un card cu datele de contact ale Centrului de Transfuzii. Aceștia vor putea lua legătura cu directoarea Centrului care le va da toate informațiile necesare și îi va îndruma către donarea de sânge.
Din păcate, lipsa plasmei este o criză la nivel național. Frica de spitale ar putea fi una dintre cauzele absenței donatorilor în centrele de transfuzii. Persoanele care vor să doneze trebuie să știe că în Centru vin doar pacienți vindecați, iar la nivelul unității se iau toate măsurile necesare pentru protecția sănătății oamenilor.
Plasma este o componentă a sângelui, iar sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conține anticorpi – molecule care au învățat să recunoască și să combată agentul patogen, și anume noul coronavirus. Tratamentul cu plasmă convalescentă este folosit de peste 100 de ani, iar cei doi savanți care au descoperit efectul benefic, au fost laureați ai Premiului Nobel.
Cetățenii trebuie să știe că și sâmbătă, 21 noiembrie, Centrul de Transfuzii lucrează la program normal, cei vindecați fiind așteptați să vină să doneze plasmă convalescentă.