Copii cu copii
România ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente. În 2019, conform ultimelor date centralizate, au fost înregistrate 16.639 de cazuri noi de mame minore.
Un studiu realizat în România de UNICEF împreună cu Asociația Sănătate pentru Mame Singure, a descoperit o mamă care la vârsta fragedă de doar 19 ani, născuse deja șase copii. De asemenea, sub vârsta de 15 ani există mame care au deja doi sau trei copii, adică au avut o primă sarcină la vârsta maximă de 13 ani.
De exemplu primul copil născut în acest nou an 2021 în România, este al unei tinere mămici în vârstă de 15 ani, din județul Mureș. Cazul nu este însă un accident – un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România.
Conform participanților la studiul făcut de UNICEF și Asociația SAMAS, o cauză a nașterilor la vârste fragede, ar fi lipsa comunicării în familie. Un alt context invocat este nesupravegherea tinerelor prin plecarea în străinătate a părinților, corelată, cu sentimentul tinerelor că nu sunt iubite în familie.
Există și comunități în care căsătoriile la vârste foarte mici fac parte din cutumele și cultura respectivelor entități sociale.
Numărul cazurilor de mame minore este cu atât mai mare cu cât nivelul educației este mai scăzut. Majoritatea adolescentelor în cauză provin din familii cu istoric social și educațional precar care ajung chiar să profite de pe urma ajutoarelor sociale și a alocațiilor primite de fetele de abia intrate în pubertate.
La nivelul județului Gorj, 46 de bebeluși, care au venit pe lume în anul 2020, au mămici minore, conform informațiilor primite de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.
Specialiștii din România consideră că educația sexuală și promovarea și informarea privind metodele de contracepție ar salva această situație și ar contribui la scăderea numărului de nașteri în rândul fetelor sub 18 ani.