Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

Compensare și plafonare, acum de la Ciucă!!!

Ieri, în ședința coaliției, s-a decis scăderea plafonului la energie electrică și gaz și creșterea limitei de consum. Tot ceea ce s-a decis ieri urmează să fie aplicate începând cu 1 februarie.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a spus Ciucă, la Parlament, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Să nu uităm că aceleași măsuri au fost stabilite și de ministrul Energiei, Virgil Popescu, problema fiind aplicarea legii.

Nicolae Ciucă a spus că în ședință s-a decis ca toate facturile emise greșit să fie ștornate și retrimise fără ca populația să fie debranșată sau să plătească penalități. Din discuțiile avute în coaliție peste 1 milion de facturi au fost emise greșit de către furnizorii de energie și gaz.

Premierul a precizat că măsurile anunţate se vor aplica începând de la 1 februarie, până la data de 31 martie, urmând ca în această perioadă de timp să se vină cu o analiză şi să se ia decizii în continuare.

El a adăugat că este vorba despre o plafonare a preţului şi nu se renunţă la liberalizare, iar, potrivit calculului, impactul bugetar pentru cele aproape două luni este de aproximativ 3 miliarde de lei.

„A fost o serie întreagă de acţiuni în teritoriu, vom continua aceste acţiuni. Vreau să asigur populaţia că vom lua toate măsurile, astfel încât să nu mai avem astfel de greşeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greşelile altora. Şi în felul acesta considerăm că este cât se poate de deschisă uşa la nivelul Guvernului şi la dispoziţia cetăţeanului orice instrument de care dispunem. Ordonanţa de urgenţă nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare, ca să poată să fie aplicată. (…) A rămas ca mâine dimineaţă să avem o discuţie şi cu furnizorii şi cu distribuitorii şi în funcţie de această întâlnire vom stabili celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi prinse în ordonanţa Guvernului”, a precizat premierul.

Referitor la măsurile pe care guvernul le va lua după 31 martie, premierul a spus că „ dacă evoluţia preţului va produce efectele pe care le resimţim cu toţii, vom avea un proces de analiză continuu, astfel încât să putem să luăm măsuri din timp”.

„Toate aceste măsuri au fost discutate şi dezbătute, astfel încât să nu se închidă firmele, să nu se închidă companiile, să păstrăm locurile de muncă pentru oameni şi desigur să avem o perspectivă astfel încât să nu ne confruntăm cu astfel de situaţii”, a mai precizat premierul.

https://youtu.be/T-BpRzn6Y18

 

Articole similare

Back to top button