Comisia Europeană a aprobat ajutorul de restructurare al C. E. Oltenia
În 4 decembrie 2020, România a prezentat Comisiei Europene planul de restructurare aferent companiei Complexul Energetic Oltenia S.A.
C.E.Oltenia, este al treilea producător de energie electrică din România și este importantă din motive de siguranță și adecvare a Sistemului Energetic Național.
Pe data de 5 februarie 2021, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă planul de restructurare și măsurile de ajutor de restructurare aferente pentru a-l sprijini erau în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis cu Orientările Comisiei privind ajutor de salvare și restructurare.
În cadrul anchetei aprofundate, România a depus un plan de restructurare revizuit al companiei, pentru perioada 2021-2026, cu modificări și îmbunătățiri semnificative.
Planul va fi susținut de un ajutor pentru restructurare de până la 2,66 miliarde EUR sub formă de granturi, o garanție de stat pentru un împrumut, o injecție de capital și o conversie împrumut în grant.
“Evaluarea Comisiei
Comisia a evaluat planul de restructurare și ajutorul pentru restructurare în conformitate cu Orientările sale privind ajutorul pentru salvare și restructurare.
Orientările permit o intervenție a statului într-o întreprindere aflată în dificultate financiară numai în condiții specifice, solicitând în special ca societatea să întreprindă un plan de restructurare solid pentru a asigura revenirea acesteia la viabilitatea pe termen lung, că societatea să contribuie la costul restructurării sale, că denaturările concurenței sunt limitate și că măsura contribuie la un obiectiv de interes comun.
Comisia a constatat că ajutorul este adecvat, deoarece abordează atât problemele de lichiditate, cât și de solvabilitate ale companiei. În special, Comisia a constatat că România va fi remunerată în mod corespunzător pentru ajutor. În acest sens, remunerarea statului va fi realizată prin câștiguri nete pozitive așteptate, crescând valoarea participației publice la CE Oltenia și prin cesionarea a minimum 20% din acțiunile deținute de stat înainte de 2026, conform planului de restructurare. .
În plus, Comisia a considerat ajutorul proporțional, cu o contribuție proprie a companiei și a investitorilor de pe piață la costurile preconizate de restructurare în valoare de peste 30 % din costurile de restructurare (1,24 miliarde EUR), dintre care jumătate constând în finanțare proaspătă din partea investitorilor privați. și instituțiile financiare în condițiile pieței.
În sfârșit, sunt prevăzute măsuri compensatorii pentru a limita potențialele denaturări ale concurenței declanșate de ajutor. Aceasta include crearea de către CE Oltenia, alături de alți producători de energie electrică, a vehiculelor cu destinație specială dedicate pentru coinvestirea și exploatarea centralelor pe gaze naturale și fotovoltaice, precum și interzicerea dobândirii de interese în operatorii concurenți și a publicității statului. sprijinul ca avantaj competitiv.
De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va sprijini decarbonizarea producției de energie electrică în România și, mai general, în Europa, în conformitate cu obiectivele UE stabilite în European Green Deal și cu normele UE de mediu.
Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura românească este în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.”
În acest sens, Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda companiei electrice Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor pentru restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei). Măsura va permite companiei să își finanțeze planul de restructurare și să-și restabilească viabilitatea pe termen lung.
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat:
„Planul de restructurare depus de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura că CE Oltenia poate reveni la viabilitatea pe termen lung fără a fi nevoie de continuarea ajutorului de stat. Sprijinul public vine cu garanții pentru a se asigura că posibilele denaturări ale concurenței sunt menținute la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele UE de decarbonizare, în conformitate cu Pactul verde european.”
Ministrul Fondurilor Europene, gorjeanul Dan Vîlceanu, a felicitat pe Daniel Burlan, Președintele Directoratului C.E.Oltenia, precum și echipa din cadrul companiei care a lucrat la realizarea planului. Dan Vîlceanu, a nominalizat și pe fostul premier Florin Cîțu și ministrul Virgil Popescu, pentru suportul acordat.
“Planul de eficientizare al CE Oltenia a fost aprobat de Comisia Europeană.
Aprobarea acestui plan reprezintă munca noastră, de peste un an, și sunt bucuros ca am reușit să convingem că această companie și oamenii care lucrează aici merită să primească o șansă.
Astfel, oferim un viitor complexului energetic și activității de producere a energiei in județul Gorj.
Mulțumesc lui Daniel Burlan, directorul CEO, și echipei de la complexul energetic, dar și ministrului Virgil Popescu și fostului premier Florin Cîţu pentru suportul acordat.”, Dan Vîlceanu, Ministrul Fondurilor Europene.
Odată cu sprijinul oferit de Comisia Euripeană, Complexul Energetic Oltenia va rămâne unul dintre principalii producători de energie din România, spune Gheorghe Pecingină, deputat PNL de Gorj.
“Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat de Comisia Europeană. Măsura restabilește valabilitatea pe termen lung a societății, într-un interval de timp rezonabil, asigurându-se astfel că finanțarea nu se va realiza în principal din fonduri publice.
Odată cu sprijinul oferit de Comisia Euripeană, Complexul Energetic Oltenia va rămâne unul dintre principalii producători de energie din România, care contribuie la asigurarea securitatății energetice naționale, făcând tranziția către un mediu mai curat.
Putem afirma că există predictibilitate pentru activitatea de producere a energiei din județul Gorj, iar acest lucru îi este datorat și echipei guvernamentale de la acea vreme, coordonată de Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Virgil Popescu.”, a declarat Gheorghe Pecingină, deputat PNL de Gorj, pe pagina sa de socializare.
Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, spune că acum adevărata provocare o reprezintă achiziționarea certificatelor de carbon și implementarea planului de restructurare. Deputatul, solicită ministrului Energiei să facă public planul de restructurare să știm ce ne-am asumat.
“Implementarea Planului de restructurare, provocarea pentru CEO
Aprobarea Planului de restructurare reprezintă adevărata provocare pentru Complexul Energetic Oltenia. Înainte de toate, trebuie să vedem clar ce obligații au fost asumate în acest Plan și dacă ele pot fi duse la îndeplinire în termenul prevăzut.
Cu toții ne dorim să nu fie un măr otrăvit pentru Complexul Oltenia sau pentru sistemul energetic din România.
Acum, prioritar pentru companie este achiziționarea certificatelor de carbon, altfel nu mai putem vorbi de continuarea activității producătorului de energie.
Solicit ministrului Energiei să spună public ce angajamente au fost asumate în Planul de restructurare și care sunt riscurile în ceea ce privește respectarea documentului aprobat de Comisia Europeană.
CEO reprezintă pionul principal în Sistemul Energetic Național și asigură ceea ce-și dorește orice țară: INDEPENDENȚA ENERGETICĂ!”