Cod portocaliu de caniculă!
Codul galben de caniculă s-a transformat în Gorj în cod portocaliu începând cu ziua de mâine. Vestul țării este sub cod roșu, iar temperaturile extreme se vor ridica până la 41 de grade la umbră. Disconfortul termic va fi accentuat, iar la soare temperatura resimțită va fi mult mai mare. Autoritățile fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli pentr a-și proteja sănătatea.
În spațiile deschise, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții, ori seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând mersul cu repausul. Totodată, este indicată evitarea aglomerației, expunerea la soare sau efortul fizic intens între orele 11:00 și 18:00.
Vestimentația trebuie și ea să fie adaptată temperaturilor extreme. Se recomandă purtarea hainelor de bumbac, subțiri și lejere și deschise la culoare. Nu trebuie să lipsească pălăriile și ochelarii de soare.
Lichidele sunt și ele foarte importante. Trebuie consumați 2 litri de lichide, nu prea reci și în principal apă, sucuri naturale sau ceaiuri călduțe. Băuturile ce conțin cofeină sau zahăr și alimentele cu un conținut sporit de grăsimi ar trebui evitate.
Copiii și animalele de companie nu trebuie să rămână în autoturisme expuse la soare, mai ales fără supraveghere.
În spațiile închise, pentru a evita creșterea temperaturii în interior este necesară limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, a luminilor artificiale și a surselor de căldură.
Este recomandat ca ferestrele expuse la soare să fie acoperite și mai ales închise atunci când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis. Ventilatoarele nu trebuie utilizate dacă temperatura a depășit 32 de grade .
Nici aerul condiționat nu trebuie folosit excesiv. Temperatura acestuia trebuie reglată la maxim 5 grade sub temperatura exterioară. Începările vor fi aerisite fie dimineața devreme, fie seara târziu.
Este important de precizat faptul că în perioadele caniculare crește riscul de incendiu din cauza uscăciunii și a temperaturilor ridicate.
Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt! De asemenea, nu aruncați la întâmplare resturile de țigări și nu lăsați în interiorul autoturismelor expuse la soare recipienți sub presiune, precum brichete sau atomizoare.
Atenționările meteorologice sunt valabile joi și vineri, iar mercurul în termometre va urca în anumite zone până aproape de recordurile absolute ale perioadei. În orașele aglomerate, la nivelul solului se pot adăuga chiar 10-15 grade celsius. Așadar temperatura resimțită va fi cu mult mai mare de 40 de grade.
De-a lungul istoriei ANM a emis doar câteva coduri roșii de caniculă la nivelul României. Recordul absolut al temperaturilor extreme în România a fost înregistrat în august 1951: 44,5 grade celsius în județul Brăila.