CJ așteaptă propuneri pe Fondul de Tranziție Justă
Tranziția justă cuprinde 6 județe, deși la început doar Gorjul și Hunedoara erau prevăzute în plan. Ulterior, au fost adăugate și județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Fondul este în maloare de 2,2 miliarde de euro care vor fi atrași în perioada următoare.
Consiliul Județean Gorj a demarat acțiuni pentru a absorbi banii în 4 direcții de investiții. Deocamdată nu au apărut ghidurile, însă Consiliul Județean a format un grup de lucru în acest sens. Mediul de afaceri poate veni cu propuneri de proeicte pentru Planul Teritorial de Tranziție Justă.
Pe lângă aceste direcții, CJ Gorj este deschis și la alte propuneri și idei pe care să le integreze în plan. Vicepreședintele Consiliului spune că majoritatea banilor ar trebui să meargă pe producție, pentru că scopul Tranziției Juste este exact acela de a înființa locuri de muncă pentru oamenii care vor pleca de la Complexul Energetic Oltenia. Pe lângă cei angajați direct la CEO, peste 120 de societăți prestează servicii pentru Companie, așadar mai mult de 7200 de salariați vor fi afectați de restructurarea CEO.
De asemenea, Consiliul Județean vrea ca mediul de afaceri din Gorj să fie direct implicat în plan. Primarii localităților ar trebui să aibă o întâlnire cu antreprenorii ce își desfășoară activitatea în acele zone și să strângă ideile pentru a contribui la Planul teritorial. Dorin Tașcău spune că este mare nevoie de mediul de afaceri pentru elaborarea strategiei, iar la rândul său, cel din urmă are nevoie de bani, fiind vorba despre un ajutor reciproc.
Gorjul ar urma să primească 1,2 miliarde de euro, însă doar dacă autoritățile locale vor reuși să facă proiecte pentru atragerea acestor resurse.