Ce trebuie să știm despre intoxicația cu ciuperci
Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.
Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult. Conform Cristinei Cornoiu, medic specialist la Cabinetul de Planificare Familială din cadrul SJU Târgu Jiu, acestea constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, parestezii (furnicături ale extremităților), iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă.
Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci, există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar.
În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, amețeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicațiile severe hepatice și insuficiența renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.
În funcție de perioada de incubație a ciupercilor, semnele intoxicației pot apărea la intervale diferite de timp și se pot manifesta printr-o serie de simptome.
Tot de la medicul specialist Cristina Cornoiu aflăm faptul că unele ciuperci, în combinație cu alcoolul, pot căpăta proprietăți toxice.
Populația trebuie să fie prudentă în consumul de ciuperci iar pentru prevenirea intoxicației se recomandă respectarea anumitor reguli:
- Ciupercile pe care nu le cunoaștem sau care provoacă suspiciune nu vor fi consumate sau degustate;
- Nu trebuie să procurăm ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute și din locuri neautorizate;
- Nu se vor colecta ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orășenești, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoiști. Ciupercile acumulează substanțe toxice și devin necomestibile;
- Nu vor fi implicați în procesul de colectare copiii;
- Se va limita consumul ciupercilor în rația alimentară a copiilor;
- Se vor alege ciupercile culese înainte de preparare.
Tratamentul intoxicației cu ciuperci se face în funcție de durata perioadei de incubație, declară, de asemenea, medicul specialist Cristina Cornoiu.