Ce spune Cosmin Popescu despre PNRR
Primul miliard de euro din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență a fost accesat, banii contribuind la renovarea clădirilor de pe întreg teritoriul țării. Cuvintele premierului Ciucă au sunat în felul următor: “Prin intermediul Ministerului Dezvoltării, autoritățile publice locale sau centrale vor derula programe de eficientizare energetică, siguranță seismică sau la incendii.” Astfel, la începutul lunii aprilie s-a regăsit un număr de 6 ministere care au decis să semneze acorduri de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, reușind astfel să depună proiecte și să acceseze bani din PNRR în următoarea perioadă.
Această decizie politică a fost rezultatul unei ample analize desfășurate la nivelul întregii țări. În cadrul conferinței de ieri, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu a prezentat faptul că la nivelul României au fost depuse aproximativ 7400 cereri de finanțare, 3800 de UAT-uri solicitând proiecte de infrastructură rutieră, introducerea rețelei de apă și canalizare. Din totalul cererilor depuse, un procent semnificativ de 70% reprezintă proiecte eligibile, adică respectă standardele de cost stabilite de actele normative în vigoare.
În cursul zilei de 6 aprilie, a fost adoptată și se așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a unei repartizări în valoare de 22,5 miliarde lei pentru infrastructura de apă și canal, 30 miliarde lei pentru infrastructura rutieră și 13 miliarde lei pentru infrastructura de gaz natural. De asemenea, fiecare UAT dispune de o sumă minimă alocată.
Județul Gorj are depuse până în acest moment, doar pe partea de infrastructură rutieră, de apă și canal, 156 de proiecte, echivalentul a 2,6 miliarde lei.