Ce meserie să alegi în 2021?
După un an 2020 în care anumite domenii au supraviețuit cum au putut, iar altele au fost nevoite să-și restrângă domeniul de activitate, în 2021 românii își doresc un job stabil care să aducă satisfacție atât materială, cât și sufletească, un job care să fie o alegere bună atât din punct de vedere profesional, cât și financiar.
Locurile de muncă bine plătite nu sunt atât de rare pe cât par. De multe ori, pentru meseriile bine plătite sunt și multe poziții disponibile. Pentru o specializare care răspunde nevoilor actuale ale angajatorilor, cum ar fi digitalizarea, automatizarea sau inteligența artificială, aceștia sunt dispuși să plătească salarii bune.
Salariile sunt calculate în funcție de specializare, astfel că dacă aceasta este mai rară, dar foarte căutată, câștigurile sunt mult mai mari. Contează doar domeniul de activitate spre care trebuie să ne îndreptăm.
Astfel, anul acesta, conform informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică, joburile în tehnologia informației sunt cel mai bine plătite. De asemenea, joburile în extracția minereurilor și cele în producție video se bucură de o creștere a salariului mediu net.
Câștigul salarial mediu nominal net înregistrat în luna octombrie, a fost cu 3.343 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 22 de lei. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației – 7.674 de lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante – 1.720 de lei.
Conform unui studiu Eurostat din 2018, România se numără printre țările unde nu există o diferență mare între salariile bărbaților și cele ale femeilor, aceasta fiind de doar 5,2%.
Munca de programator este în top meserii bine plătite, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Avantajul este că în această perioadă de pandemie este mai ușor să lucrezi din confortu casei tale.
Diploma de inginer a devenit extrem de valoroasă în ultimii ani, fiind extrem de căutată. Un inginer este plătit lunar cu sume cuprinse între 1.500 și 4.000 de euro.
În continuare în top se regăsește și meseria de avocat, specialist resurse umane și traducător.
De asemenea extrem de bine plătite sunt joburile din cadrul companiilor ce oferă servicii de tip shared services pentru alte țări. Sunt joburi care nu necesită experiență, ci doar abilitatea de a comunica cu ușurință în una sau mai multe limbi străine. Un CEO al unei companii prezente pe piața locală câștigă, în medie, între 7.500 și 18.300 de euro pe lună.
Piața muncii se schimbă într-un ritm destul de alert, asta pentru că și tehnologia, dar și datele demografice se schimbă. Conform unui studiu, peste 7,1 milioane de joburi sunt prognozate să dispară în următorii ani.