Cât costă Crăciunul ?
Anul 2020 este considerat a fi anul provocărilor la nivel național. Pandemia de coronavirus a pus românii în fața unei realități nemaintâlnite până la acest moment. Am fost nevoiți să învățăm să ne adaptăm, să acceptăm schimbarea, dar și să avem o nouă perspectivă de a vedea lucrurile.
Cea mai mare schimbare a fost în ceea ce privește interacțiunea cu cei din jur, fiind nevoiți să păstrăm distanță unii față de ceilalți. Însă distanțarea fizică nu înseamnă neapărat și o distanțare emoțională, iar cum ne aflăm în prag de sărbători, cel mai important este gândul de a-i face fericiți pe cei dragi.
O cunoscută platformă de cercetare, a vrut să afle cum arată Crăciunul în acest an de Pandemie pentru români, dar și cum s-au schimbat obiceiurile și tradițiile lor pentru finalul anului 2020.
Astfel, conform răspunsurilor oferite de participanții la studiu, bugetul mediu de sărbători pentru anul 2020 este de aproximativ 1.059 de lei, segmentați după cum urmează: pentru mâncare românii au alocat aproximativ 539 de lei, pentru cadouri 395 de lei, iar pentru decorațiuni 125 de lei.
În ceea ce privește locurile din care românii achiziționează cadourile de Crăciun, 69% din totalul respondenților preferă magazinele fizice. În 2020, dintre cei care preferă magazinele, tinerii profesioniști sunt cei care au optat în cea mai mare măsură pentru această variantă, 81%.
În același timp, seniorii pensionari se împart în proporție egală când vine vorba despre locurile de unde cumpără cadourile pentru cei dragi. Astfel, 50% dintre aceștia au răspuns că preferă să se deplaseze fizic, iar cealaltă jumătate afirmă că, în 2020, comandă online cadouri.
La nivelul județului Gorj, situația cumpărăturilor de Crăciun pare a fi afectată de pandemia de COVID-19, mai ales în cazul persoanelor vârstnice.
Pensionari au alocat pentru masa de Crăciun aproximativ 200 – 300 de lei.
În cazul persoanelor mai tinere, bugetul alocat pare să fie unul mult mai ridicat, ajungând și la 1.000 de lei.
În ceea ce privește cadourile de Crăciun, există și gorjenii care au scos din buzunar în acest an de pandemie 2.000 de lei, preferând cumpărăturile din mediul online.
La polul opus, anumiți cetățeni preferă cumpărăturile obișnuite din magazinele fizice, considerându-le a fi mult mai sigure.
Anul acesta este un an special, un an în care românii trebuie să înțeleagă că sărbătorile petrecute altfel, pline de restricții și măsuri, sunt atât spre binele lor, cât și spre binele persoanelor apropiate.