Cărbunele…tot mai prezent!
Celebrul Green Deal începe să se clatine. Dacă până mai ieri încercam să ne îndreptăm spre o energie verde, iată că astăzi, în conjunctura războiului din Ucraina, tranziția spre energie verde devine greu de realizat. Dacă până mai ieri, discutam de închiderea capacităților pe cărbune, astăzi, redeschiderea lor în statele U.E. devine o prioritate.
Frans Timmermans, șeful politicii de mediu Green Deal, a anunțat că în aceste condiții trebuie să ne adaptăm.
”Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans.
Uniunea Europeană, a susținut cu tărie reducerea utilizării cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil în detrimentul gazului, care a fost definit de Comisia Europeană ca fiind o investiție durabilă.
„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă acum o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică”, a declarat Timmermans.
„Polonia și alte câteva țări au avut planuri de a face tranziția de la cărbune, apoi de a folosi temporar gazele naturale și apoi de a trece la surse regenerabile. Dacă ar rămâne mai mult timp cu cărbunele, dar apoi ar trece imediat la surse regenerabile, ar putea fi în continuare în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a spus el.
Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Timmermans a declarat că UE trebuie „să se debaraseze de această dependență… mult mai repede decât am anticipat”.
În acest scop, UE va prezenta în această săptămână un pachet de măsuri menite să amortizaze impactul pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaz cu gaz rusesc și să accelereze tranziția spre renunțarea totală a combustibililor fosili.
Guvernul României a decis la finele anului 2021 închiderea termocentralei pe cărbune „Mintia” din județul Hunedoara și închiderea unor capacități importante ale Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bazo de cărbune ( lignit ) din România,pentru a se alinia politicii ecologiste a U.E.
Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, face referire la energia pe bază de cărbune produsă la termocentralele din Gorj și susține pe pagina sa de socializare că energia pe bază de cărbune, are viitor!
Weber susține că gorjul are resurse pentru mulți ani de acum înainte și că trebuie să profităm de aceste bogății.
“Energia pe cărbune, în conjunctura actuală, are viitor!
Am susținut întotdeauna menținerea în piață a producătorilor de energie pe bază de cărbune, nu doar pentru că reprezint un județ în care extragerea cărbunelui și producerea energiei au susținut mii de locuri de muncă, ci pentru că energia pe bază de cărbune este singura care poate asigura Siguranța Energetică Națională!
Faptul ca omenirea trece printr-o criză energetică, economică, etc., suprapuse cu criza din Ucraina, face ca ÎNALȚII OFICIALI europeni să își RECALIBREZE poziția față de energia produsă pe bază de cărbune.
Din fericire, Gorjul are resurse de cărbune pentru mulți ani de acum înainte, iar noi trebuie să profităm de aceste bogății, nu să le închidem, așa cum și-au dorit unii.
Strategia Energetică elaborată de PSD, și abandonată în 2019, îi acorda sectorului ocupat de cărbune o poziție extrem de importantă în rândul producătorilor de energie, iar acest lucru trebuie repus pe tapet, altfel România va deveni sclava importurilor de energie, fapt care nu trebuie tolerat.” a scris Weber pe pagina sa de socializare.
Rămâne de văzut acum dacă România va aplica „modelul” Germaniei în sens invers, debarasându-se de „tabuuri” și redeschizându-și centralele pe cărbune, sau va importa energie la fel de poluantă din statele occidentale la prețuri mult mai mari, împovărându-și suplimentar consumatorii casnici.