Capodoperele surimono-ului japonez la Târgu Jiu
Capodoperele surimono-ului japonez – Frumusețea ascunsă” se află pentru prima dată la Târgu Jiu, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”. Expoziția este deschisă pentru vizitare în perioada 10 iunie – 28 august 2022 și conține 51 de lucrări originale de grafică: 49 ale celor mai mari maeștri japonezi de surimono. Lucrările sunt o parte importantă din moștenirea artistică a acestor maeștri și pot fi găsite în colecțiile celor mai mari muzee naționale și galerii din lume. Expoziția conține, de asemenea, un audio ghid unic și inovativ, creat special pentru siguranța din timpul pandemiei de Covid.
Capodoperele surimono-ului japonez – Frumusețea ascunsă” oferă posibilitatea întâlnirii cu surimono originale, pentru a vedea frumusețea lor aparentă și cea ascunsă, precum și tehnicile originale care au fost folosite pentru crearea lor. Multe tehnici de embosare și iluzii vizuale aplicate în materialele pentru surimono presupun o examinare atentă și lungă atât pentru lucrare ca întreg, cât și pentru micile sale nuanțe, fiecare dintre ele fiind simbolică și complimentează permanent înțelesul vizual, îmbogățindu-l constant. Surimono este contribuția unică a Japoniei la cultura lumii, iar această expoziție demonstrează versatilitatea și frumusețea unică a capodoperelor care au supraviețuit până în zilele noastre.
Impresionismul rămâne una dintre cele mai populare și prevalente forme de artă. În timp ce multe dintre lucrările stilului revoluționar erau impresionant de originale, impresioniștii, ca mulți alții, au găsit inspirație în alte forme de artă – în principal în imprimatele japoneze.